Vilka partier vill/vill inte ha kärnkraft?
Vilka partier vill/vill inte ha kärnkraft? - Foto: Henrik Montgomery/TT, Robert Gabrielsson/TT, Fredrik Persson/TT

Valet 2022: Så tycker partierna om kärnkraft

En aktuell fråga inför valet 2022 är partiernas inställning till kärnkraften. Ska kärnkraften finnas kvar, utvecklas eller ska den avvecklas? Nyheter24 har tagit reda på vad respektive parti anser om detta.


Under de första månaderna av 2022 har elpriserna ökat kraftigt i Sverige. Ett förslag som kommit från regeringen är att medel ska tillföras för att kompensera hushåll med hög elförbrukning under mars 2022.  

56 procent av svenskarna anser att kärnkraft är det bästa sättet att lösa energifrågan. Det visar en undersökning gjord av Novus i februari 2022. Men vad tycker egentligen våra partier om detta? Ska den finnas kvar, utvecklas eller avvecklas? 

Nyheter24 har tagit reda på vad respektive parti tycker i kärnkraftsfrågan.

Vill Socialdemokraterna ha kärnkraft?

Foto: Adam Ihse/TT

Socialdemokraterna vill successivt avveckla kärnkraften och ersätta den med förnybar energi. 

Kärnkraften är och kommer länge kommer vara en viktig del i Sveriges elproduktion, menar dem. Genom att satsa på att fortsätta bygga ut förnybar energi, energieffektivisering och ökad flexibilitet, står de bakom en 100 procentig förnybar elproduktion år 2040. 

Vill Moderaterna ha kärnkraft?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Moderaterna vill satsa mer på kärnkraft då de anser att det är viktigt för att elförsörjningen i Sverige ska vara trygg och stabil. Dessutom, menar de, att kärnkraft är avgörande om vi ska nå vårt klimatmål då det producerar energi, samtidigt som det inte genererar några skadliga utsläpp.

De vill behålla den kärnkraft som Sverige redan har, men även satsa på nästa generations, även kallad fjärde generations kärnkraft. 

Vill Sverigedemokraterna ha kärnkraft?

Foto: Fredrik Persson/TT

Sverigedemokraterna anser att kärnkraften bör vara kvar. 

De vill att det satsas på en mer säker och effektiv kärnkraft. Detta genom forskning och utveckling av fjärde generationens reaktorer. Sverigedemokraterna menar att framtiden kräver en pålitlig elförsörjning till ett rimligt pris, vilket är anledningen till att den bör vara kvar.  

Vill Miljöpartiet ha kärnkraft?

Foto: Anders Wiklund/TT

Miljöpartiet vill avveckla kärnkraften och istället ersätta den med en mer smart energianvändning och förnybar  energi. 

Medan andra partier vill lösa klimatfrågan med kärnkraft, anser Miljöpartiet att det är en ansvarslös strategi. De menar att det innebär att ett miljöproblem försöker lösas – samtidigt som ett annat skapas.  

Vill Liberalerna ha kärnkraft?

Foto: Fredrik Persson/TT

Liberalerna anser att kärnkraften behövs, både för jobben och klimatets skull. Kärnkraften, menar de, är både klimatsmart och stabil.

Dels vill de satsa på en kombination av förnybar el, kärnkraft och vattenkraft. De vill även även att det ska till mer forskning och utveckling av klimatsmarta energiformer. 

Vill Vänsterpartiet ha kärnkraft?

Foto: Jessica Gow/TT

Vänsterpartiet säger nej till kärnkraft. De vill se utveckling och satsning på förnybar elproduktion.

Kärnkraft, menar de, är inte bara en osäker energikälla utan den är dessutom dyr och försvårar den förnybara energiproduktionen. En avveckling av kärnkraften bör enligt Vänsterpartiet ske så fort som möjligt. 

Vill Kristdemokraterna ha kärnkraft?

Foto: Claudio Bresciani/TT

Kristdemokraterna anser att Sverige bör investera i ny kärnkraft.

De vill se till att inga fler reaktorer stängs ned samt att produktionen av förnybar kärnkraft inte hindras. Detta då de menar att ny kärnkraft har potential att vara mer effektivt och säkrare än dagens.

Vill Centerpartiet ha kärnkraft?

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Centerpartiet står bakom målet om ett förnybart energisystem till år 2040 och vill därmed inte satsa på ny kärnkraft. 

De anser även att ny kärnkraften inte bör finansieras statligt, då det är en hög kostnad samtidigt som det tar lång tid att bygga. Istället vill Centerpartiet prioritera andra lösningar här och nu, som gör att elproduktionen stärks i Sverige.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.

Källor: Israel avbröt planer på Iranattacker

Israel uppges vid flera tillfällen de senaste dagarna ha förberett att sjösätta attacker som svar på Irans storskaliga anfall förra helgen. Men av olika skäl har man valt att inte gå vidare med planerna, enligt källuppgifter i flera amerikanska och israeliska medier.