Vinnaren av valet 2022
På onsdagskvällen stod det klart vilket block som vinner valet 2022. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Jessica Gow/TT

Sista rösten är räknad i valet 2022: Högersidan får tre fler mandat

På torsdagen var alla distrikt, förtidsröster och utlandsröster räknade. Det högra blocket får 176 mandat och det rödgröna får 173 mandat. Det innebär att lag Kristersson nu lär få chansen att försöka bilda regering.


När valnatten på söndagen närmade sig sitt slut ledde högerblocket, där Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ingår, med minsta möjliga marginal. 

Det högra blocket hade, under onsdagseftermiddagen, 175 mandat och det rödgröna, med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet, hade 174 mandat.

Foto: Johan Nilsson/TT

Högersidan utropar sig till vinnare av valet 2022

På onsdagen återstod de förtidsröster som inte kommit fram i tid och utlandsrösterna. Denna räkning kallas valnämndens preliminära rösträkning, men benämns även som uppsamlingsräkningen eller onsdagsräkningen. Det kan röra sig om så många som 200 000 röster.

Trots att några distrikt kvarstod strax efter klockan 19 stod det klart att högersidan vinner valet 2022. De utökade även sina mandat från 175 till 176, medan det rödgröna blocket tappade från 174 till 173. Redan innan rösterna var färdigräknade började segerropen komma.

"Vi har ett valresultat och svenska folket har röstat för ett maktskifte!", skrev KD-ledaren Ebba Busch på Twitter.

Magdalena Andersson (S) kallade till pressträff klockan 19.20 under onsdagskvällen, där hon erkände sig besegrad.

– I morgon kommer jag därför att begära mitt entledigande som statsminister och ansvaret för den fortsatta processen går över till talmannen och riksdagen, sade statsministern då.

Läs mer: Valet 2022 är avgjort: Det här händer nu

Magdalena Andersson lämnar formellt in sin begäran om bli entledigad till riksdagens talman Andreas Norlén. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sista rösten räknad i valet 2022

Runt klockan 14.00 på torsdagseftermiddagen var den sista rösten räknad – och det står nu klart att högersidan, med flest röster, får tre fler mandat i riksdagen jämfört med det rödgröna blocket. Detta innebär att Sverige nu kan få ett maktskifte, då eventuellt i form av en högerregering med Ulf Kristersson (M) i spetsen.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

2 timmar sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.