Onsdag 1 Dec
Stockholm

3 anledningar till att Sverigedemokraterna rasar i mätningarna

Nyheter24:s Karl Anders Lindahl förklarar varför SD tappar så mycket just nu.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Sverigedemokraterna har det tufft just nu. Partiet har under kort tid haft två riktigt dåliga mätningar, och i den Sifo-undersökning som publicerades i Svenska Dagbladet i helgen fick SD 15 procent. Det är den sämsta siffran på två år, och bara ett par procentenheter över valresultatet 2014. 

Men varför händer detta just nu?

1. Skandalerna

Sverigedemokraterna har ju kanske inte direkt visat sig från sin vackraste sidan den senaste tiden. Deras tyngsta namn inom kriminalpolitik, Kent Ekeroth, har dömts för misshandel. Partisekreteraren Richard Jomshof sa till en man som varit svensk medborgare i nästan 20 år att han inte hörde hemma i Sverige. Gruppledaren Mattias Karlsson har jämfört flyktingungdomar med terrorister. 

Samtidigt har en övergreppsskandal skakat partiet.

Ofta säger man ju att SD inte påverkas av skandaler. Men både svensk politik och Sverigedemokraterna har förändrats. SD är nu ett etablissemangsparti, inte den lilla outsidern från 10-talets början. SD är nu ett parti som vill åt regeringsmakten, och då kan man inte längre bete sig som kusinen från landet.

Man får dessutom tänka på att de senaste skandalerna inte gäller någon random kommunpolitiker ute på landsbygden som kan uteslutas ur partiet. Skandalerna gäller den absoluta partitoppen – och samtidigt står partiledaren Jimmie Åkesson och upprepar mantrat ”Jag vet inte”. Det ser inte snyggt ut. 

2. Samtalet

Invandring var länge det vi ”inte fick” prata om i Sverige. Men de senaste åren har vi inte knappt pratat om något annat än invandring. 

Nu har frågan glidit ner på dagordningen, en stor anledning är att väljarna inte tycker det är lika viktigt längre. 

Sverigedemokraterna håller därmed på att tappa sin viktigaste fråga – samtidigt som man inte lyckats skaffa något förtroende bland väljarna i andra frågor. Det gör att SD sjunker. 

3. Moderaterna

Det har bara gått några veckor sen Ulf Kristersson tog över som Moderaternas partiledare, så egentligen är det för tidigt att dra några större slutsatser. Men Kristersson har fått bra betyg i debatter, han är populär i partiet och kommer säkert locka tillbaka en del väljare från Sverigedemokraterna. 

Tror du SD kommer tappa ännu mer?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela