- Foto: TT/Nyheter24

3 anledningar till att Sverigedemokraterna rasar i mätningarna

Nyheter24:s Karl Anders Lindahl förklarar varför SD tappar så mycket just nu.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverigedemokraterna har det tufft just nu. Partiet har under kort tid haft två riktigt dåliga mätningar, och i den Sifo-undersökning som publicerades i Svenska Dagbladet i helgen fick SD 15 procent. Det är den sämsta siffran på två år, och bara ett par procentenheter över valresultatet 2014. 

Men varför händer detta just nu?

1. Skandalerna

Sverigedemokraterna har ju kanske inte direkt visat sig från sin vackraste sidan den senaste tiden. Deras tyngsta namn inom kriminalpolitik, Kent Ekeroth, har dömts för misshandel. Partisekreteraren Richard Jomshof sa till en man som varit svensk medborgare i nästan 20 år att han inte hörde hemma i Sverige. Gruppledaren Mattias Karlsson har jämfört flyktingungdomar med terrorister. 

Samtidigt har en övergreppsskandal skakat partiet.

Ofta säger man ju att SD inte påverkas av skandaler. Men både svensk politik och Sverigedemokraterna har förändrats. SD är nu ett etablissemangsparti, inte den lilla outsidern från 10-talets början. SD är nu ett parti som vill åt regeringsmakten, och då kan man inte längre bete sig som kusinen från landet.

Man får dessutom tänka på att de senaste skandalerna inte gäller någon random kommunpolitiker ute på landsbygden som kan uteslutas ur partiet. Skandalerna gäller den absoluta partitoppen – och samtidigt står partiledaren Jimmie Åkesson och upprepar mantrat ”Jag vet inte”. Det ser inte snyggt ut. 

2. Samtalet

Invandring var länge det vi ”inte fick” prata om i Sverige. Men de senaste åren har vi inte knappt pratat om något annat än invandring. 

Nu har frågan glidit ner på dagordningen, en stor anledning är att väljarna inte tycker det är lika viktigt längre. 

Sverigedemokraterna håller därmed på att tappa sin viktigaste fråga – samtidigt som man inte lyckats skaffa något förtroende bland väljarna i andra frågor. Det gör att SD sjunker. 

3. Moderaterna

Det har bara gått några veckor sen Ulf Kristersson tog över som Moderaternas partiledare, så egentligen är det för tidigt att dra några större slutsatser. Men Kristersson har fått bra betyg i debatter, han är populär i partiet och kommer säkert locka tillbaka en del väljare från Sverigedemokraterna. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du SD kommer tappa ännu mer?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.