Laboratoriekött nya vegetariska

Redan inom tio år tros det framodlade köttet kunna säljas i din köttdisk.


Nederländernas regering har gett projektet 29 miljoner kronor och djurrättsorganisationen PETA har bidragit med en belöning på nio miljoner kronor till den som kan odla kommersiellt gångbar kyckling.

Hoppet är gott inför forskargruppen New Harvests nya projekt - att odla fram kött.

– Vi tror inte att det blir så svårt att matcha smak och konsistens. Både konventionellt och odlat kött är gjord av muskelmassa, berättar en av deltagarna i projektet, Jason Matheny, för CNN.

Och om de lyckas kan du köpa laboratorieodlat kött i affären redan om tio år.

– Vi tror att teknologin som producerar odlat kött som hamburgare, korv, nuggets och så vidare kan vara kommersialiserad om tio år, säger Matheny till CNN.

Metoden innebär att man befruktar äggstockar från slaktdjur och sedan låter embryot växa upp i en petriskål med näringsämnen som enda föda.

Bland fördelarna med odlat kött är att det skulle släppa ut mindre koldioxid, att färre sjukdomar skulle spridas och att det skulle vara nyttigare då man lättare skulle kunna reglera fettinnehållet i köttet. Men tekniken har fått kritik och många tvivlar på att laboratoriekött någonsin kommer bli socialt accepterat. Jason Matheny har dock en positiv syn på projektet.

– Att föda upp 10 000 höns inomhus och pumpa dem fulla med droger är inte heller naturligt, eller hälsosamt eller säkert. Ju mer vi lär oss om hur kött produceras nu, ju bättre alternativ verkar in-vitroköttet vara. Och om odlat kött ser ut, smakar och kostar som vanligt kött, varför skulle vi då bry oss om att det är odlat i en petriskål istället för på en gård?

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!