Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

De många kriserna överraskade Obama

- 30/04/2009, 08:22 -

Den annalkande influensapandemin stod i fokus när Obama firade sin hundrade dag.

Den annalkande influensapandemin stod i fokus när Barack Obama talade på den hundrade dagen av sin tid som president.

Det som överraskat honom mest var de många kriserna som hopade sig under dessa dagar, sade han.

Det föresvävade inte Obama att USA skulle sjunka i denna allvarliga ekonomiska kris just när han skulle tillträda som president.

I talet svepte Obama sedan över ekonomin, kriserna i Irak och Pakistan och tortyr hos säkerhetstjänsten.

Inga stängda gränser

Presidenten lovade göra "vad som krävs" för att begränsa verkningarna av influensan och att hålla allmänheten informerad om sjukdomen. Men att stänga landets gränser för influensans skull uteslöt han.

– Detta är en orsak till djup oro men inte till panik.

Han oroade sig för svagheten hos Pakistans regering och sade att Washington har "väldiga strategiska intressen" i det allierade landet, som också är en av världens atomvapenmakter. Han sade sig vara säker på att de pakistanska atomvapnen är i säkert förvar liksom att han litar på att den pakistanska regeringen bekämpar extremistgrupper.

Besatta av Indien

Obama var säker på att Pakistans krigsmakt ska upphöra med sin besatthet av grannen och historiska rivalen Indien för att i stället inrikta sig på terroristbekämpning på hemmaplan.

Den fortsatta krisen och bombdåden i Irak är en källa till oro, anser Obama. Samtidigt framhöll han att dessa dåd är färre nu tidigare år. Det var ett misstag av företrädaren som president att rättfärdiga bruket av skendränkningar vid förhör av misstänkta terrorister, en metod som dessutom infördes under George W Bushs tid. Obama står fast vid sitt beslut att förbjuda sådana våldsamma förhörsmetoder. Landet blir starkare av att upprätthålla sina "ideal", förklarade han.

Tyngsta delen av talet handlade om den ekonomiska krisen. Obama lovade "orubbliga" ansträngningar för att vända utvecklingen tillbaka till ekonomiskt bistånd. Han försvarade den nya budgeten för 2010, som nyss röstats igenom efter kompromisser i kongressen, och krispaketet för USA:s finansvärld. Han sade sig dock tro att biljätten GM kan återkomma som ett starkt företag och hoppades att även det mindre Chrysler skulle överleva.

Skrivet av: