Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Budgetkompromiss en Obamaseger

- 30/04/2009, 08:26 -

Kongressen har röstat igenom en kompromissbudget för år 2010.

Kongressen har röstat igenom en kompromissbudget för år 2010 i USA. Budgeten värd 3,4 biljoner dollar är en storseger för Barack Obama som på onsdagen avverkade sin hundrade dag som landets president.

Budgeten är i sig inte bindande för regeringen men den fastställer utgifts- och beskattningsramarna. Kompromissen gick till sist igenom, fast under oppositionspartiet Republikanernas skarpa protester, och den återspeglar det mesta av vad Obama strävat efter denna gång.

Republikanerna kritiserar budgeten för att statsskulden exploderar samtidigt som den underminerar landets redan sjuka ekonomi.

– Vi har lagt ut tolv miljarder dollar om dagen under de 100 första dagarna, vi driver upp utgifter och skulder på ett alarmerande sätt och vi låter staten växa på ett sätt som framtida generationer får betala för, kommenterade den republikanska senatorn Lindsey Graham.

Presidenten säger i stället att budgeten och det särskilda stimulanspaketet för 787 miljarder dollar är nödvändiga för att läka ekonomin. Det motsatta skulle gå ut över utbildning och hälsovård.

– Det här är utgångspunkten för allt han vill göra, säger senator Kent Conrad (Demokraterna) och hävdar att en hälsovårdsreform kan bli möjlig, att utlandsberoende av olja är möjligt att minska och att en ypperlig skolan är i budgetens brännpunkt.

Skrivet av: