Fredag 14 Maj
Stockholm

Häxor fängslas och tvingas ta LSD

Myndigheterna i Gambia förföljer och torterar påstådda häxor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Man kan förledas att tro att det är en historia från den mörkaste medeltiden, men i det moderna Gambia förföljs och fängslas kvinnor anklagade för häxeri. En del far så illa i fångenskapen att de avlider.

Myndigheterna i Gambia har samlat ihop runt 1 000 personer och tvingat dem att ta LSD som ett steg i en häxjakt som terroriserat landet, uppger internationella människorättsgrupper som är verksamma i området.

"Häxdoktorer"

Amnesty kräver att Gambias president Yahya Jammeh, som tog över landet 1994 och bland annat påstår sig kunna bota aids, sätter stopp för aktionen och ställer de ansvariga inför rätta.

Förföljelserna tog sin början efter att presidentens faster avlidit tidigare i år. Häxkonst ansågs ligga bakom dödsfallet och myndigheterna bjöd in ”häxdoktorer” från angränsande länder, uppger The Huffington Post.

Sedan dess har ”häxdoktorerna” i samröre med polisen, militären och underrättelsetjänsten tvingat runt 1 000 påstådda häxor att lämna sina byar och bege sig till hemliga orter.

Torteras och tvingas ta droger

De flesta uppges ha släppts efter tre till fem dagar - men har under tiden i fångenskap tvingats inta hallucigena droger och erkänna sig skyldiga till häxeri.

– Många tvingas erkänna att de är häxor. I en del fall har de även misshandlats svårt, nästan till döds, uppger Amnesty.

Flera av de misstänkta häxorna har avlidit till följd av de droger de tvingats ta.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela