Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya domstolar för religionskravaller

Nyheter | 02/05/2009 07:45

Indien har inrättat specialdomstolar för religiösa konflikter.

Indiens Högsta domstol gav på fredagen order om att sex specialdomstolar ska inrättas för att påskynda den rättsliga hanteringen av religionskravallerna 2002, då omkring 2 500 människor dödades, merparten muslimer.

De nya "snabbdomstolarna" ska hålla förhör varje dag, till skillnad från de domstolar som hittills hanterat fallen och där ärendena har dragit ut på tiden.

Domstolsordern kommer medan parlamentsval pågår i Indien. Analytiker säger att beslutet kommer olägligt för det hindunationalistiska partiet BJP, som hoppats kunna ta tillbaka regeringsmakten.

En av BJP:s mest framträdande profiler, Narendra Modi, är regeringschef i delstaten Gujarat som drabbades värst av kravallerna. Han har anklagats för att ha underblåst, eller åtminstone sett mellan fingrarna med övergreppen på muslimer. Han friades av en statlig utredning som dock fick hård kritik från människorättsgrupper.

Högsta domstolen har tidigare kritiserat Gujarats regering för att inte ha skyddat den muslimska befolkningen. För några dagar sedan gav HD order om att religionskravallerna i Gujarat och Modis agerande ska utredas på nytt.

Efterspelet till kravallerna i Gujarat betraktas som ett test på om muslimerna har möjlighet att få rättvisa i det officiellt sekulära men hinduiskt dominerade Indien.

Skrivet av: