Senast onsdag finns en plan mot krisen

Euroländernas ledare har enats om att de senast på onsdag ska bestämma hur mycket pengar varje land ska pumpa in i hotade banker. (TT)


– För Europas del kan insatsen inte bli högre och det här är sanningens stund. Inget land - inte ens det största - kan klara sig självt vid en tid som denna. Vi sitter alla i samma båt och måste arbeta för att lösa det tillsammans, sade den brittiske premiärministern Gordon Brown vid ett möte i Paris.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy tog i kväll emot ledarna för 16 EU-länder i Paris, medan länder runtom i världen vidtog nya åtgärder för att lugna ner den nervösa marknaden inför den nya börsdagen.

Euroländernas ledare har enats om att de senast på onsdag ska bestämma hur mycket pengar varje land ska pumpa in i hotade banker för att garantera att bankernas möjlighet att låna av varandra fungerar, säger den belgiske finansministern.

– Det vi behöver nu är att varje land bestämmer den summa det vill anslå. Det bör ske senast på onsdag, sade Didier Reynders i anslutning till krismötet i Paris.

Sarkozy förutsåg en "ambitiös, samordnad" plan för att hejda krisen som galopperat i två veckor efter investmentbanken Lehman Brothers kollaps under tyngden från den amerikanska bolånekrisen. Kollapsen har därefter fått världens aktiemarknader att störtdyka.

I ett utkast till gemensamt slutdokument åtar sig länderna att se till att krisande banker kommer på fötter igen genom att pumpa in kapital.

Enligt utkastet lovar länderna att ta hänsyn till skattebetalarnas och aktieägares intressen vid sådana ingrepp. Återfinansiering av en institution ska också åtföljas av en rekonstruktionsplan.

Ingen av regeringarna som var företrädda på mötet hade i förväg avslöjat några detaljer i de åtgärdspaket som planeras. Det stod emellertid klart att Storbritannien på måndagen ska ta kontroll över en majoritet av aktierna i två storbanker. Även Frankrike och Tyskland planerade räddningspaket för bankerna på flera hundra miljarder euro.

Enda landet utanför eurozonen som deltog i mötet var Storbritannien. Inför mötet lovade Finlands statsminister Matti Vanhanen att stå i kontakt med EU-länder utanför eurozonen, framför allt Sverige. Finland vill att alla EU-länder garanterar att deras banker klarar av sina kreditförluster och även Vanhanen efterlyste samordnade insatser från euroländerna.

New York Times rapporterade att den amerikanska regeringen planerade att ta över hotade banker de närmaste dagarna.

Australien, Nya Zeeland, Förenade arabemiraten och Portugal var andra länder som utfärdade insättningsgarantier för bankkunderna.

"Inte tillräckligt"

Helgens möten med företrädare för G7 och G20 resulterade inte i tillräckligt konkreta utfästelser för att lugna panikslagna investerare, anser analytiker.

Internationella valutafonden – IMF:s – chef – Dominique Strauss-Kahn sade på mötena i Washington att:

– De ökande likviditetsproblemen för ett antal av de största USA- och Europabaserade finansinstituten har drivit det globala finansiella systemet till härdsmältans rand.

Strauss-Kahn ansåg emellertid att den handlingsplan som antagits av världens rikaste länder i G7 var ett genombrott genom att de förband sig att samarbeta för att dämpa den globala turbulensen. (TT)

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!