"Finanssystemet nära sammanbrott"

Det globala finanssystemet är nära ett sammanbrott. (TT)


- Det globala finanssystemet är nära ett sammanbrott, trots USA:s och Europas ingripanden för att stabilisera marknaden, säger Internationella valutafondens (IMF) chef Dominique Strauss-Kahn.

- De ingripanden som hittills gjorts, inklusive samordnade räntesänkningar, har inte fått avsett resultat, sade Strauss-Kahn i dag inför IMF:s styrelse.

Han konstaterade att finanskrisen blir allt djupare och berör stora delar av världen, inklusive de utvecklingsekonomier som till en början inte drabbades.

Strauss-Kahn bedömde att problemen består länge till, att den globala tillväxten bromsas, att kreditgivningen stramas åt och att banker och andra företag kan få akuta likviditetsproblem.

De viktiga industriländerna i G7-gruppen, vars finansministrar sammanträdde på lördagen, enades om att viktiga banker måste skyddas från konkurs. Men det blev ingen konkret plan och det är tveksamt om marknaderna låter sig lugnas av det uppenbara beskedet, även om USA:s president George W Bush uttalade förvissning om att "världens stora ekonomier ska klara av de problem vi står inför".

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist tycker inte att det gruppen hittills har presenterat räcker för att lugna marknaden. Det är lite väl magert. Man hade hoppats på något mer globalt och mer konkret. Att man säger att man ska rädda systemavgörande banker räcker inte. Det är så uppenbart. Det som behövs är någon typ av garantier, säger Robert Bergqvist till TT. Frankrikes president Nicolas Sarkozy tar emot sina 14 kolleger från euroländerna i morgon i ett försök att tackla krisen. Jag är säker på att det kommer nya förslag, sade Frankrikes finansminister Christine Lagarde i en radiointervju på lördagen, men ville inte ge några exempel. Euroländerna ser nu ut att diskutera den brittiska modellen, enligt flera källor. Premiärminister Gordon Browns upplägg, att garantera lån mellan banker och gå in med statligt ägande i banker som behöver kapital, syftar till att få i gång de bottenfrusna kapitalströmmarna.Fransk-tysk enighet Det vore smart att följa det brittiska exemplet, säger en europeisk topptjänsteman till AFP. Jag talade med fru Merkel och jag tror att hon är öppen för ett europeiskt beslut. I dag träffades Merkel och Sarkozy i Colombey-les-deux-Eglises utanför Paris. Alla beslut, alla förberedelser och alla analyser gör vi tillsammans, sade Sarkozy efteråt. De två länderna misslyckades med att enas förra helgen - och sedan kom den svartaste marknadsveckan i mannaminne. I USA sade finansminister Henry Paulson att landet kan komma att köpa aktier i finansföretag om det behövs för att få stopp på den negativa spiralen, en åtgärd Paulson hittills har undvikt men som rymdes inom den räddningsplan som kongressen nyligen antog. Han ville inte berätta hur stora köp det kan röra sig om.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

1 timme sedan
En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.

Örebro: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Ett tågset brinner på CV-området i Örebro-", skriver polisen på sin hemsida.