Kritik mot EU-möte om finanskris

- 04/10/2008, 14:08 -

Något räddningspaket liknande det i USA är inte aktuellt för EU. (TT)

Ledarna för Europas största ekonomier möts för krissamtal i Paris i eftermiddag. Men något räddningspaket liknande det i USA är inte aktuellt.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har bjudit in Tysklands förbundskansler Angela Merkel och premiärministrarna i Storbritannien och Italien, Gordon Brown och Silvio Berlusconi.

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown sade inför mötet att han tänker föreslå en särskild fond med drygt 15 miljarder euro som ska hjälpa småföretag att klara den globala finanskrisen.

I en intervju sade Brown att han ska lägga fram förslaget "så att små företag i vårt land och övriga Europa kan få pengar med en gång så att de kan fortsätta att anställa personal och fortsätta att erbjuda sina tjänster".

Sarkozy hoppas att toppmötet ska ingjuta förtroende i det omskakade banksystemet, en dag efter det att krispaketet i USA undertecknats.

Att regeringarna i Europa gemensamt skulle rycka ut i en liknande räddningsaktion är inte särskilt troligt. Sarkozy har i veckan ventilerat en sådan idé och den holländska regeringen har talat om att europeiska regeringar tillsammans ska avsätta 300 miljarder euro.

Men Tyskland och Storbritannien tog snabbt död på alla sådana förslag.

Det finns inget mer förtroende för bankerna. Det är den huvudsakliga anledningen till finanskrisen. Att be regeringen riskera skattebetalarnas pengar. . . framstår som oberättigat, säger Tysklands ekonomiminister Michael Glos i en intervju med Bild am Sontag.

Skrivet av: