Inget Europeiskt krispaket

- 06/10/2008, 04:32 -

Fransmännen och tyskarna förnekade sent på söndagen att de ämnade skapa en gemensam fond för att köpa ut europeiska banker. (TT)

Fransmännen och tyskarna förnekade sent på söndagen att de ämnade skapa en gemensam fond för att köpa ut europeiska banker.

Den italienske premiärministern Silvio Berlusconi sade tidigare på dagen att de två nationerna skulle stödja ett sådant förslag.

– Det finns inget förslag om en sådan fond, sade en anonym fransk källa till Reuters. Från Berlin och London förnekades också alla planer på en gemensam europeisk räddningsaktion.

– Det finns inga förändringar från lördagens uttalande, sade den franska källan och syftade på det gemensamma uttalande som ledarna i Frankrike, Tyskland, Italien och Storbritannien gjorde efter mötet i Paris. I det finns ingenting nämnt om en sådan fond.

Berlusconi har enligt de italienska nyhetsbyråerna sagt att hans ekonomiminister Giulio Tremonti föreslår på måndagens ekonomi- och finansministermöte i Luxemburg en fond och att planen redan stöddes av Tyskland och Frankrike.

Men det tyska finansdepartementets talesman Torsten Albig sade att Tyskland fortfarande motsätter sig en gemensam fond.

HRE räddad Sent på söndagskvällen förhandlades räddningsplaner fram för de vacklande storbankerna Hypo Real Estate (HRE) och Fortis.

I Tyskland utvidgas en tidigare kollapsad plan på 35 miljarder euro för HRE med 15 miljarder, meddelade tyska myndigheter efter förhandlingar med den privata banksektorn. Enligt Welt am Sonntag klarar sig därmed HRE i alla fall året ut - men 2009 kan det behövas lika mycket till.

Från Bryssel rapporterades samtidigt att franska BNP Paribas går med på att ta över större delen av Fortis, banken som är Belgiens största privata arbetsgivare. Den nederländska delen av Fortis förstatligades i fredags.

Dansk räddningsfond i Danmark beslutade sent på söndagen om en miljardfond som ska lugna den danska bankvärlden. Bankerna lägger de närmaste två åren 35 miljarder danska kronor i fonden. Blir räkningen högre täcker staten resten, uppger Ritzau.

Tyskland gick på söndagen, liksom tidigare Irland, ut med en obegränsad spargaranti.

Hittills har de insättningsgarantier som finns i många länder alltid haft ett tak, som i Sverige ligger på 250 000 kronor per kund. Helgens olika utspel höjer insatserna till EU:s finansministermöte i Luxemburg på måndagen och tisdagen.

Om andra länder ser sig tvungna att följa efter Irland och Tyskland kan snabbt till och med USA:s gigantiska finansräddningspaket se litet ut.

Skrivet av: