Inget Europeiskt krispaket

Fransmännen och tyskarna förnekade sent på söndagen att de ämnade skapa en gemensam fond för att köpa ut europeiska banker. (TT)


Fransmännen och tyskarna förnekade sent på söndagen att de ämnade skapa en gemensam fond för att köpa ut europeiska banker.

Den italienske premiärministern Silvio Berlusconi sade tidigare på dagen att de två nationerna skulle stödja ett sådant förslag.

– Det finns inget förslag om en sådan fond, sade en anonym fransk källa till Reuters. Från Berlin och London förnekades också alla planer på en gemensam europeisk räddningsaktion.

– Det finns inga förändringar från lördagens uttalande, sade den franska källan och syftade på det gemensamma uttalande som ledarna i Frankrike, Tyskland, Italien och Storbritannien gjorde efter mötet i Paris. I det finns ingenting nämnt om en sådan fond.

Berlusconi har enligt de italienska nyhetsbyråerna sagt att hans ekonomiminister Giulio Tremonti föreslår på måndagens ekonomi- och finansministermöte i Luxemburg en fond och att planen redan stöddes av Tyskland och Frankrike.

Men det tyska finansdepartementets talesman Torsten Albig sade att Tyskland fortfarande motsätter sig en gemensam fond.

HRE räddad Sent på söndagskvällen förhandlades räddningsplaner fram för de vacklande storbankerna Hypo Real Estate (HRE) och Fortis.

I Tyskland utvidgas en tidigare kollapsad plan på 35 miljarder euro för HRE med 15 miljarder, meddelade tyska myndigheter efter förhandlingar med den privata banksektorn. Enligt Welt am Sonntag klarar sig därmed HRE i alla fall året ut - men 2009 kan det behövas lika mycket till.

Från Bryssel rapporterades samtidigt att franska BNP Paribas går med på att ta över större delen av Fortis, banken som är Belgiens största privata arbetsgivare. Den nederländska delen av Fortis förstatligades i fredags.

Dansk räddningsfond i Danmark beslutade sent på söndagen om en miljardfond som ska lugna den danska bankvärlden. Bankerna lägger de närmaste två åren 35 miljarder danska kronor i fonden. Blir räkningen högre täcker staten resten, uppger Ritzau.

Tyskland gick på söndagen, liksom tidigare Irland, ut med en obegränsad spargaranti.

Hittills har de insättningsgarantier som finns i många länder alltid haft ett tak, som i Sverige ligger på 250 000 kronor per kund. Helgens olika utspel höjer insatserna till EU:s finansministermöte i Luxemburg på måndagen och tisdagen.

Om andra länder ser sig tvungna att följa efter Irland och Tyskland kan snabbt till och med USA:s gigantiska finansräddningspaket se litet ut.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.