45 döda i brutal bröllopsmassaker

Bröllopet slutade i ett brutalt blodbad där många kvinnor och barn dog.


Minst 45 människor dödades när maskerade män utrustade med automatvapen och granater attackerade en bröllopsfest i det kurddominerade sydöstra Turkiet. Många av de döda var kvinnor och barn, som Nyheter24 tidigare skrivit om.

Attacken på måndagskvällen är en av de värsta som drabbat civila i EU-kandidaten Turkiets moderna historia. Inrikesminister Besir Atalay sade att preliminära uppgifter antyder att attacken mot bröllopsfesten inte var utförd av terrorister.

Atalay nämnde inte den kurdiska separatistgerillan PKK, som är aktiva i sydöstra Turkiet, men lät i sitt uttalande förstå att han uteslöt att de var inblandade.

Lokala medier uppger att det pågått en blodsfejd mellan två familjer i den lilla byn under senare år.

Sköt mot gäster

Ahmet Ferhat Ozen, biträdande guvernör i Mardinprovinsen, sade att gärningsmännen stormade ett hus i byn där gästerna var samlade i byn Bilge, omkring två mil från provinshuvudstaden Mardin.

– De kastade granater och öppnade eld mot bröllopsgästerna. De var några stycken. De bröt sig in i huset och började peppra stället med kulor. De träffade både män och kvinnor, sade ett 20-årigt ögonvittne som inte ville uppge sitt namn.

Hon sade att 200 människor deltagit i bröllopsfesten. Enligt en 19-årig kvinna, som överlevde attacken, så föste gärningsmännen in kvinnor och barn i ett rum innan de sprejade dem med kulor.

De flesta av offren var kvinnor och barn, uppgav säkerhetskällor för AFP. Gärningsmännen flydde, från den isolerade regionen i Turkiet vid den syriska gränsen, innan soldaterna omringade byn och skar av vägförbindelserna. Förföljandet hindrades av sandstorm, enligt myndigheterna.

Vädjade om blod

Den statliga nyhetsbyrån Anatolia uppger att det var dottern till bychefen som gifte sig när attacken, som varade i 15 minuter, inträffade. Enligt lokala medier fanns i familjerna till både bruden och brudgummen medlemmar i den statsstödda tungt beväpnade milisen som bildats för att bekämpa kurdisk separatistgerilla i området. Ambulanser körde i ilfart till sjukhus i provinshuvudstaden Mardin och lokalbefolkningen kallades till sjukhuset där de uppmanades att donera blod.

Lokal rivalitet som övergår i dödliga fejder förekommer i sydöstra Turkiet, men det är sällsynt med så många döda som i den här attacken. Omfattningen kommer också att bli en källa till djup oro i den nationella regeringen, som försöker lösa upp spänningarna i den sydöstra delen av landet där separatistkonflikten uppstod. Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan har informerats om attacken.

Mer om massakern nedan:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.