Hängning av unga iranier sköts upp

Iran har skjutit upp avrättningarna av två ungdomar.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Iran har skjutit upp avrättningarna av två ungdomar som var under 18 år då brotten begicks, uppger deras advokat. Amir Khaleqi och Safar Angooti skulle ha hängts på onsdagsmorgonen i Evin-fängelset i Teheran.

Den 20-årige Khaleqi och den 19-årige Angooti sitter i dödscell för mord som de ska ha begått då de var 16 respektive 17 år gamla.

– Jag begav mig i morse till fängelset och fick då veta att avrättningarna senarelagts, sade advokaten Mohammad Mostafai.

– Jag vet inte för hur länge men troligen kommer de att skjutas upp en månad, sade han och tillade att ordern om uppskovet hade givits av rättsväsendets chef ayatolla Mahmoud Hashemi Shahrudi.

Ung kvinna avrättad

En annan avrättning i Iran i fredags väckte upprörda reaktioner i omvärlden. 23-åriga Delara Darabi hängdes då i ett fängelse i nordiranska Rasht för ett rånmord på en rik släkting begånget då hon var 17 år.

Darabi erkände först brottet men ändrade sig senare. Hon sade då att hon erkänt för att rädda sin pojkvän, den verklige förövaren, undan galgen.

Enligt muslimsk rättskipning, sharia, betraktas vedergällning i mordfall som en privat rättighet. Anhöriga till ett mordoffer kan därför rädda en dömd mördare undan döden genom att ta emot blodspengar varpå den dömde i stället får sona sitt brott i fängelse.

Fler unga i dödscell

Människorättsorganisationen Amnesty International uppger att minst 135 andra ungdomsbrottslingar i Iran hotas av dödsstraff. Mr-förkämpar har länge försökt få Iran att följa sina åtaganden i internationella konventioner om barns rättigheter och följaktligen sluta avrätta fångar för brott begångna då de var minderåriga, alltså under 18 år.

Landets rättsväsende säger sig ha utarbetat ett lagförslag som ska försvåra för domstolarna att döma minderåriga till döden. I den iranska strafflag som nu gäller är den juridiska ansvarsåldern 9 år för flickor och 15 år för pojkar.

Enligt iransk press hängdes åtta dömda knarkhandlare i lördags i samhället Taybad i nordöstra Iran. En morddömd man hängdes i Khash i öster. Därmed har minst 85 människor avrättats genom hängning i år i Iran.

Skrivet av: