Svininfluensan som vanlig influensa

Den nya influensan har en dödlighet på runt 0,4 procent. Som en vanlig flunsa.


Den första omfattande analysen hur många av de smittade som dör i den nya influensan samt av virusets spridningsförmåga har publicerats av den vetenskapliga tidskriften Science.

Enligt analysen är dödligheten runt 0,4 procent. Detta bygger på antagandet att cirka 23 000 personer hade smittats i Mexiko i slutet av april.

– Det ligger inom ramarna för dödligheten vid en vanlig vinterinfluensa, säger Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

– Fast då måste man betänka att det nästan bara är mycket gamla och sjuka personer som dör av den vanliga vinterinfluensan. I Mexiko verkar det vara lite annorlunda. Där har även unga personer avlidit.

Tidigare i dag rapporterade Finland om sina första fall av svininfluensan.

– Det rör sig om två bekräftade fall, sade Juhani Eskola, biträdande chef vid det finländska folkhälsoinstitutet.

Ytterligare detaljer om fallen ska meddelas på en presskonferens under förmiddagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Även Kuba har rapporterat sitt första konstaterade fall av svininfluensa.

Enligt ett meddelande från regeringen som lästes upp i den statliga televisionen var den drabbade en man i en grupp på 14 mexikanska studenter i Havanna som testats i jakten på sjukdomen.

De förstas rapporterna om den nya svininfluensan kom från Mexiko förra månaden. Nu har viruset spritts till mer än 30 länder och minst 4 380 fall har konstaterats.

Samtidigt rapporterar Thailand att landet fått sitt första bekräftade fall av svininfluensan. Därmed har det första fallet i ett sydostasiatiskt land konstaterats. Det rör sig om en patient som återvänt till Thailand från ett annat land - vilket ville dock myndigheterna inte avslöja.

Den schweiziska läkemedelsjätten Roche meddelade i dag att man beslutat donera 5,56 miljoner doser av det virushämmande medlet Tamiflu till världshälsoorganisationen WHO för att hjälpa organisationen i kampen mot den nya influensaepidemin.

Enligt ett uttalande från företaget kommer man dessutom att öka produktionskapaciteten för virushämmaren och räknar med att producera 110 miljoner doser de kommande fem månaderna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.