Torsdag 13 Maj
Stockholm

Israel utvidgar bosättning

Bara dagar före mötet mellan Netanyahu och Obama gick bosättarfrågan i baklås.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Bara dagar före måndagens möte mellan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och USA:s president Barack Obama begärde israeliska myndigheter in anbud på bygget av 20 nya bostäder i bosättningen Maskiot på den ockuperade Västbanken.

USA betraktar bosättningarna som ett hinder för fred och har uppmanat Israel att frysa all utbyggnad, i linje med den internationella färdplanen för fred.

Bygget i Maskiot har planerats i flera år, men enligt den israeliska fredsgruppen Fred nu publicerades begäran om offerter på bygget just nu för att sammanfalla med Netanyahus USA-resa.

En lokal tjänsteman sade att Israels försvarsdepartement gav klartecken för bygget redan förra sommaren och att det kommer att dröja flera månader innan själva byggarbetet ens kan börja.

Men Nabil Abu Rudeina, rådgivare till palestiniernas president Mahmud Abbas, sade att planerna för Maskiot är ett trotsigt budskap från Israel till USA.

– Den palestinska inställningen är glasklar: Det blir inga återupptagna fredssamtal så länge bosättningsbyggande fortsätter, sade han.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela