Statsminister Ulf Kristersson (M) på väg in till måndagens EU-Celac-toppmöte i Bryssel.
Statsminister Ulf Kristersson (M) på väg in till måndagens EU-Celac-toppmöte i Bryssel. - Foto: Wiktor Nummelin/TT

Splittrat om Ryssland på toppmöte

Synen på Ryssland och Ukraina splittrar när Europa möter Latinamerika i Bryssel. Ställ upp för det som är rätt, manar statsminister Ulf Kristersson (M) och hoppas samtidigt på framsteg för utökad handel över Atlanten.


Fakta: EU-Celac-mötet

EU-länderna och länderna i Celac – Samfundet för latinamerikanska och karibiska stater – håller toppmöte i Bryssel under måndagen och tisdagen, med närmare 60 stats- och regeringschefer på plats.

På agendan står en inledande gemensam sittning och middag på måndagen, följt av rundabordssamtal i fyra grupper – om klimatförändring, digitala frågor, säkerhet och handel – samt en arbetslunch på tisdagen.

Mötet avslutas med en presskonferens cirka kl 15 på tisdagen.

Sverige representeras av statsminister Ulf Kristersson (M).

Det ryska kriget i Ukraina är för en gångs skull inte något huvudämne när de 27 länderna i EU och de 33 länderna som ingår i den löst sammanhängande syd- och centralamerikanska samarbetsorganisationen Celac samlas under måndagen och tisdagen.

Rysslands president Vladimir Putin spökar ändå i bakgrunden. Jakten på att få ihop ett gemensamt mötesuttalande som alla sidor kan acceptera har pågått in i det sista.

Här ingår allt från de baltiska länderna, med skarpt kritisk syn på Ryssland, till länder som Venezuela, Cuba och Nicaragua, som är några av Moskvas närmaste vänner.

Även bjässen Brasilien har en betydligt mindre Kiev-vänlig syn på konflikten än länderna i EU.

"Vore bra"

Det mötesuttalande som från början skulle vara 16 sidor långt uppges ha krympt dag för dag under förhandlingarna. Det är fortsatt oklart om – och i så fall hur – kriget i Ukraina kommer att nämnas.

— Det vore bra med ett tydligt ställningstagande, inklusive från alla de latinamerikanska länderna, i vårt stöd för Ukraina och att fördöma Rysslands agerande. Det vore en styrka. Men det är inte alls säkert att vi kommer så långt, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till SR Ekot och TT på väg in till mötet.

— Det är alltid bättre om fler länder ställer upp för det som är rätt, visavi Ukraina. Men det är också välkänt att det är många länder som har en försiktigare hållning, som är mer beroende av Ryssland på olika sätt.

Handelsavtal

Även kring det ekonomiska samarbetet råder ovisshet.

EU har i många år förhandlat om ett djupgående handelsavtal med de fyra Mercosur-länderna – Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay – men har fortfarande inte nått ända fram.

Både Kristersson och kommissionsordförande Ursula von der Leyen hoppas ändå på framsteg.

— Vår övergripande linje är att det är bra med den sortens frihandelsavtal. Jag tror det vore väldigt bra om vi lyckades med det, säger Kristersson.

— Vi behöver våra nära vänner vid vår sida i dessa utmanande tider, säger von der Leyen när hon hälsar Brasiliens president Lula da Silva välkommen i Bryssel.

Brasiliens president Lula da Silva hälsar på EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid måndagens toppmöte i Bryssel.

Fler möten

Trots starka ekonomiska och sociala band mellan Europa och Latinamerika är handelsrelationen komplicerad.

EU-länderna drar åt olika håll, där vissa oroas över alltför tuff konkurrens på jordbrukssidan och andra vill ställa hårda motkrav på miljöåtgärder.

I Latinamerika finns samtidigt irritation över vad man ser som europeisk arrogans och snålhet, vilket fått flera att i stället öppna famnen för samarbete med Kina.

Veckans toppmöte i Bryssel ses ändå som ett steg mot bättre relationer, med målet att framöver hålla liknande möten vartannat år.

TT
/
/
/
/
EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!