Blodig dag i Somalia

Minst 45 personer dödades i en av de värsta sammandrabbningarna på månader.


Hårda strider rasade på fredagen i Somalia, när regeringsstyrkor anföll islamistfästen.

Samtidigt väcks krav på att stoppa Eritreas inblandning.

Lokala människorättsgrupper uppgav att 28 av de döda i huvudstaden Mogadishu var civila. Däribland fanns en journalist från oberoende radiostationen Shabelle. Minst 182 människor sårades.

De uppblossande striderna i det av inbördeskrig sönderslagna Somalia fördes runt om i huvudstaden och konflikten får återverkningar i regionen.

Kräver agerande

I ett ovanligt hårt utspel krävde Afrikanska Unionen (AU) att FN:s säkerhetsråd "agerar omedelbart" och inför sanktioner mot Eritrea.

AU anklagar Eritrea för att stödja de islamistiska rebeller som strider i Somalia. AU krävde också att det inrättades en flygfri zon över Somalia samt att landets hamnar och flygplatser blockeras.

Uttalandet kom från Epiphanie Kabushemeye som är ordförande för AU:s freds- och säkerhetsråd.

För en vecka sedan uttalade FN:s säkerhetsråd sin oro över rapporter om att Eritrea beväpnar islamister i Somalia, samtidigt som USA anklagar Eritrea för att "skapa syre åt våldsflammorna" i Somalia.

Deltar i striderna

I en intervju med Reuters sade en av rebelledarna, Hassan Dahir Awey, att Eritrea stödjer islamisterna i försöken att störta Somalias regering samt att flera arabiska krigare nu deltar i striderna.

–Eritrea stödjer oss och Etiopien är vår fiende. En gång i tiden hjälpte vi båda länderna, men Etiopien har inte visat sin tacksamhet, sade rebelledaren från sitt högkvarter i norra delen av Mogadishu.

Dagen innan florerade rykten om att styrkor från grannlandet Etiopien, som tidigare funnits i landet, återigen var på väg för att hjälpa den svaga centralregeringen.

Det förvärrade läget följer på islamiströrelserna al-Shabaab och Hizbul Islams framgångar den senaste veckan. De militanta islamisterna tog kontroll av omkring en tredjedel av Mogadishu efter hårda strider som krävde minst 100 människoliv.

Regeringsstyrkornas motoffensiv sägs vara främst koncentrerad till en av huvudvägarna, Wadnaha.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!