Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sydkorea höjer beredskapen

Nyheter | 28/05/2009 10:22

Beredskapen för sydkoreanska och amerikanska trupper har höjts.

Beredskapen för sydkoreanska och amerikanska trupper har höjts efter Nordkoreas beslut att skrota vapenstilleståndet som gjorde slut på Koreakriget 1953.

Sydkoreas regering meddelade på torsdagen att USA:s och Sydkoreas gemensamma styrkors befäl intensifierat övervakningen av Nordkorea från klockan 7:15 (00:15 svensk tid) på torsdagsmorgonen. Fler flygplan och soldater har mobiliserats.

I onsdags sade Nordkorea att vapenstilleståndet övergivits och att militära angrepp på Syd var möjliga. Skälet var att Sydkorea beslutat att delta i det USA-ledda samarbetet om stopp för spridning av massförstörelsevapen, PSI.

USA har fortfarande 28 500 soldater stationerade i Sydkorea. Enligt försvarsdepartementets talesman Won Tae-Jae är det fjärde gången sedan 1982 som beredskapen höjs till nivå två. Förra gången var i oktober 2006, efter nordkoreanernas förra provsprängning.

På onsdagskvällen fastställde USA:s seismologer att den kärnvapenladdning som sprängdes i måndags var fem gånger starkare än den som avfyrades 2006. Uppgiften baserade på data som samlats in från seismiska stationer, bland annat i Kina.

Skrivet av: