Pakistanskt islamistfäste angreps

Våldet trappas upp i Södra Waziristan. (TT)


Kampen mot Pakistans militanta islamister blir allt blodigare. En självmordsbombare slog på torsdagen till mot en polisstation i landet och bara timmarna senare träffades ett rebellfäste av amerikanska robotar.

Det snabbt upptrappande våldet i Pakistan har lett till amerikansk oro för att landet inte klarar av att hantera de militanta islamister som har sina baser där.

Eftersom grupperna också korsar gränsen för att anfalla utländska trupper i grannlandet Afghanistan har USA flera gånger slagit till mot mål inne i Pakistan.

På torsdagen utfördes en sådan attack när två robotar avfyrad från ett obemannat flygplan förstörde ett hus i Södra Waziristan - gränsområdet som är ett av talibanledaren Baitullah Meshuds starkaste fäste.

Enligt säkerhetskällor dödades fem misstänkta islamister i luftangreppet.

Attacken kom bara timmar efter ett angrep mot en polisstation i Swatdalen, längre norrut i Pakistan. Enligt vittnen körde attentatsmannen in en buss lastad med sprängmedel på baksidan av polishögkvarteret. Det var en enorm explosion.

– Tre medlemmar av säkerhetstjänsten och en polis dödades. Polisstationen förstördes, säger polischefen Dilawar Khan Bangash.

30 personer, främst poliser, skadades också i attacken, som är den senaste i en rad våldsamma angrepp på polis och säkerhetstjänst i de oroliga områdena i nordvästra Pakistan där landets armé slagit till hårt mot militanta islamister. Islamister slår tillbaka Swatdalen ligger i Nordvästra gränsprovinsen där grupper med band till talibaner och al-Qaida har försökt införa strikt religiös lagstiftning. Regeringen har försökt förmå de pashtunska klanerna i området att bilda miliser för att själva bekämpa de militanta grupperna men islamisterna har slagit tillbaka och dödat flera av dem klanledare som allierat sig med regeringen.

På torsdagen dog också fyra fångar i ett våldsamt fängelseuppror i staden Karachi. En grupp fängslade talibaner tog med de andra fångarnas hjälp fyra vakter som gisslan och försökte bryta sig ut genom portarna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person åtalad för terrorfinansiering

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

"En bilist har kört in i en stolpe på länsväg 733", skriver polisen på sin hemsida.

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen i Södertälje rapporterar om rån

1 timme sedan
"Man misshandlas och rånas.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Umeå, misstänkt stöld i matbutik.", skriver polisen på sin hemsida.