Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Livstid krävs för albinomördare

Nyheter | 29/05/2009 06:34

Åklagare i Burundi kräver livstid för tre män som misstänks ha mördat albiner.

Åklagare i Burundi kräver livstids fängelse för tre män som misstänks ha mördat albiner och sålt deras kroppsdelar till häxdoktorer på olika håll i Afrika.

Fem män bör enligt åklagarna få mellan 15 och 20 års fängelse för medhjälp till mord.

Mer än 50 albiner - människor som saknar vissa pigment och har ljus och solkänslig hud - har mördats i Burundi och grannlandet Tanzania de senaste månaderna.

– Jag har lämnat tillräckliga bevis för att de här åtta har ett stort ansvar för morden på albiner. Därför kräver jag maxstraff, sade en av åklagarna, Nicodeme Gahimbare.

Och enligt landets lag vill jag också ha deras namn publicerade i tidningarna så att alla får veta att de är kriminella.

Samtliga åtalade nekar till brott. De greps i mars och hos dem hittades vad åklagarna säger är människoben.

I Burundi, som har åtta miljoner invånare, finns omkring 200 albiner. Elva har dödats de senaste åtta månaderna. I Tanzania har 40 albiner fallit offer i mördarnas jakt på de ljushyade människorna.

Vid en sådan jakt bröt sig ett beväpnat gäng in i en lerhydda i Burundi och släpade ut ett sexårigt barn. Den lille pojken sköts i huvudet och styckades innan mördarna försvann med kroppsdelarna.

Häxdoktorerna använder kroppsdelar från offren till amuletter, som sedan säljs vidare för tiotusentals kronor för att ge bärarna framgång i kärlek och affärer.

Skrivet av: