Lördag 12 Jun
Stockholm

Nytt groteskt albinomord i natt

En sexårig pojke med albinism lemlästades i måndag levande i sitt hem i Burundi.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En sexårig albinopojke lemlästades i måndags kväll levande i sitt hem i Burundi, rapporterade burundisk polis på torsdagen. Enligt polisen kom mördarna vid 22-tiden till familjens bostad i samhället Ruvumo i provinsen Kayanza och inledde genast den groteska slakten.

– De band den sexårige albinopojkens föräldrar och högg sedan av hans armar och ben innan de flydde. . . barnet stympades levande och hans skrik väckte hela grannskapet, sade en polistalesman enligt Leader-Post.

Mordet i måndags var den åttonde i Burundi under de senaste fem månaderna. Polisen misstänker att kriminella som samarbetar med häxdoktorer i Tanzania ligger bakom morden. Häxdoktorerna tros använda kroppsdelar från offren till amuletter, som sedan säljs vidare för tusentals dollar. I Tanzania har över 40 albinos mördats och slaktats under det senaste året.

Enligt Nicodeme Gahimbare, åklagare med uppgift att skydda albinobefolkningen i Burundi, mördades en 40-årig kvinna med albinism nyligen i en annan provins Muyinga. Fiskare och gruvarbetare var ursprungligen häxdoktorernas största kunder, men marknaden har växt trots att myndiheterna genomfört flera razzior och försökt stoppa handeln. Man misstänker dessutom att marknaden styrs av mycket mäktigare personer än man tidigare trott.

Albinism är medfödd avsaknad av vissa hudpigment och människor som är albiner får ljus och solkänslig hy.

Al Jazeera rapporterar om albinomorden i Burundi och Tanzania

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela