Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svensk FN-major söp och låg runt

- 01/06/2009, 09:23 -

En svensk major som tjänstgjort i utlandsstyrkan i Kongo riskerar nu sparken.

Det började som ett kärt återseende mellan två gamla fältbröder. Två svenska officerare som tjänstgjort tillsammans i utlandsstyrkan i Kosovo möttes igen. Den här gången för att bevaka den sköra freden i Afrikas mest krigshärjade land - Kongo.

Det var här, i Kongo, som den långa svenska traditionen av att hålla sig med fredssoldater i FN-tjänst en gång inleddes på 1950-talet. Nu såg svenskarna fram emot att göra en insats för freden igen. Men insatsen slutade i förnedrande fyllor och en sexskandal. Nu hotas en svensk FN-major av avsked.

Den 42-årige svenske majoren i utlandsstyrkan är anmäld av sin chef, generallöjtnant Anders Wireskog, sedan 42-åringen vid ett flertal tillfällen ska ha varit "mer berusad än lämpligt".

Enligt uppgifter ska majoren också ha haft sex med en kvinna ur lokalbefolkningen.

Majorens chef anser att problemen är så pass allvarliga att FN-majoren måste omplaceras med omedelbar verkan.

Lovade bättring

Officerens alkoholvanor uppmärksammades redan förra året och under en resa hem till Sverige påtalade majorens chef det olämpliga alkoholintaget. Majoren medgav att han kunde tappa kontrollen om han drack för mycket, men ansåg inte att det förelåg något problem. Han insåg dock allvaret och lovade att detta beteende inte skulle upprepas under tjänstgöringen.

Majoren flyttade in tillsammans med sin chef, generallöjtnant Anders Wireskog, i staden Goma i Kongo för att chefen skulle finnas till hands som ett stöd.

Berusad kvinna på rummet

Allt fortlöpte bra. Fram till natten mot den 4 april när generallöjtnant Anders Wireskog vaknar av röster i rummet intill. Majoren har en kvinna ur lokalbefolkningen på rummet. Hon är kraftigt berusad. Och vägrar lämna huset.

– Jag tillkallade våra vakter som bevakar vår bostad dygnet runt, skriver generallöjtnant Anders Wireskog i sin anmälan.

Men kvinnan vägrade fortfarande att lämna området.

Krossade fönsterruta

– Vakterna försökte också att förmå kvinnan att lämna vår bostad men hon fortsatte att vägra varvid ett smärre handgemäng uppstod. Kvinnan, som verkade kraftigt berusad, blev tvingad att lämna rummet, förklarar Wireskog.

Kvinnan gjorde våldsamt motstånd och i tumultet gick en fönsterruta sönder.

– Bråket fortsatte ute på vår tomt. Hon vägrade lämna vårt område och krävde pengar för att ge sig av. Dessutom krävde hon att vi skulle ge henne skjuts till ett visst hotell i stan, för mig oklart vilket, något vi vägrade.

Till slut fick kvinnan ändå som hon ville. De svenska utlandssoldaterna betalade ett hotellrum åt henne på ett grannhotell.

– Majoren var vid tillfället kraftigt berusad och uppfyllde definitivt inte kravet på tjänstebarhet, uppger generallöjtnant Wireskog.

Majoren är nu omplacerad till tjänst i Sverige och enligt anmälan är hans förseelse "ej förenlig med en anställning i utlandsstyrkan". FPAN - Försvarets personalansvarsnämnd - ska nu ta ställning till majorens fortsatta tjänstgöring.

Skrivet av: