Tisdag 5 Jul
Stockholm

Obama laddar för Mellanösterntal

USA:s president Barack Obama landade i dag i Egypten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA:s president Barack Obama landade på torsdagen i Egypten, för att hålla tal till världens 1,5 miljarder muslimer. Hans mål är att börja läka den tilltygade relationen mellan USA och den muslimska världen.

David Axelrod, Obamas högste politiska rådgivare, sade att skadan på USA:s anseende från George W Bushs tid vid makten kommer att ta lång tid att reparera.

Klyftan har tillkommit under flera år, det går inte att vända på med ett tal. Kanske inte ens under en mandatperiod. Men presidenten tror starkt på öppen ärlig dialog.

Obama tar till en mängd teknologiska verktyg för att så många som möjligt ska kunna följa hans tal på Kairos universitet. Utdrag ur talet ska läggas ut på sajter som Facebook, Twitter och Myspace. Den som vill kan få SMS-meddelanden från talet på arabiska, persiska eller urdu.

I samma stund som presidentplanet Air Force One landade i Kairo höll Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei tal i Teheran. Han sade att hatet mot USA inte kommer att förändras med "tomma ord".

Obamas kritiker påpekar att misstron mot USA i den islamiska världen knappast kommer att försvinna så länge USA inte drastiskt ändrar sin politik - till exempel det starka stödet för Israel.

Obama har skärpt tonen markant mot Israel under våren, men USA:s omfattande militära stöd till landet är opåverkad.

Säkerhetspådraget i Kairo var massivt inför Obamas ankomst. Förutom sitt tal ska han möta president Hosni Mubarak - något av en balansgång för Obama med tanke på Mubarakregimens obefintliga respekt för mänskliga rättigheter. Men den försonlige Obama har knappast råd att kritisera sin värd alltför hårt.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.