Obama laddar för Mellanösterntal

USA:s president Barack Obama landade i dag i Egypten.


USA:s president Barack Obama landade på torsdagen i Egypten, för att hålla tal till världens 1,5 miljarder muslimer. Hans mål är att börja läka den tilltygade relationen mellan USA och den muslimska världen.

David Axelrod, Obamas högste politiska rådgivare, sade att skadan på USA:s anseende från George W Bushs tid vid makten kommer att ta lång tid att reparera.

Klyftan har tillkommit under flera år, det går inte att vända på med ett tal. Kanske inte ens under en mandatperiod. Men presidenten tror starkt på öppen ärlig dialog.

Obama tar till en mängd teknologiska verktyg för att så många som möjligt ska kunna följa hans tal på Kairos universitet. Utdrag ur talet ska läggas ut på sajter som Facebook, Twitter och Myspace. Den som vill kan få SMS-meddelanden från talet på arabiska, persiska eller urdu.

I samma stund som presidentplanet Air Force One landade i Kairo höll Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei tal i Teheran. Han sade att hatet mot USA inte kommer att förändras med "tomma ord".

Obamas kritiker påpekar att misstron mot USA i den islamiska världen knappast kommer att försvinna så länge USA inte drastiskt ändrar sin politik - till exempel det starka stödet för Israel.

Obama har skärpt tonen markant mot Israel under våren, men USA:s omfattande militära stöd till landet är opåverkad.

Säkerhetspådraget i Kairo var massivt inför Obamas ankomst. Förutom sitt tal ska han möta president Hosni Mubarak - något av en balansgång för Obama med tanke på Mubarakregimens obefintliga respekt för mänskliga rättigheter. Men den försonlige Obama har knappast råd att kritisera sin värd alltför hårt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.