Rök stiger efter ett israeliskt flyganfall mot byggnader nära gränsen mellan Egypten och Rafah i södra Gaza. Bild tagen den 6 maj 2024.
Rök stiger efter ett israeliskt flyganfall mot byggnader nära gränsen mellan Egypten och Rafah i södra Gaza. Bild tagen den 6 maj 2024. - Foto: Ramez Habboub/AP/TT

FN portas från gränsen vid Israels offensiv

Israel har flygbombat gränsstaden Rafah och med stridsvagnar tagit kontroll över Gazaremsans gränsövergång till Egypten. Över 25 palestinier har dödats i nattens bombningar, enligt sjukhusuppgifter. Samtidigt fortsätter förhandlingarna med Hamas och Israel.


Flera källor säger till nyhetsbyrån AP att Israels militära operation i Rafah verkar vara begränsad i omfång. Israel har informerat Egypten om att stridsvagnarna kommer att dras tillbaka efter utfört uppdrag, enligt en egyptisk källa och terrorstämplade Hamas tv-kanal al-Aqsa.

Invånare i Rafah har uppmanats av den israeliska militären att bege sig till särskilt inrättade områden i al-Mawasi och Khan Yunis där de, enligt Israel, kan få mat, vatten och annan humanitär hjälp.Mer än en miljon människor har trängt ihop sig i tält och överfulla lägenheter i Rafah efter att ha flytt Israels militära offensiv i andra delar av Gazaremsan.

Bränsle för ett dygn

Under tisdagsmorgonen bekräftade Israels armé att den har tagit kontroll över den palestinska sidan av gränsövergången till Egypten, vilket bekräftas av den palestinska gränsmyndighetens talesperson.

FN säger att de av israeliska myndigheter har nekats tillträde till gränsövergången vid Rafah, som är en av de viktigaste vägarna för att få in humanitärt bistånd till Gaza. Biståndsoperationen varnar samtidigt att det bara finns bränsle för ett dygn framöver.

— Eftersom bränsle endast kommer in via Rafah gäller bufferten på en dag för hela operationen i Gaza. Om inget bränsle kommer in skulle det vara ett mycket effektivt sätt att begrava den humanitära insatsen, säger Jens Lærke, chef för FN:s humanitära organ Ocha, på en presskonferens.

Den israeliska militären hävdar att den tog kontroll över gränsen efter att ha fått underrättelseinformation om att övergången "användes för terrorsyften". Armén framförde dock inte några bevis för påståendet.

Förhandlingar pågår

Övertagandet av gränsövergången sker samtidigt som Hamas har sagt att de säger ja till ett förslag om vapenvila och utväxling av gisslan och fångar. Israel granskar förslaget för att ge ett formellt svar, men premiärminister Benjamin Netanyahu har sagt att det inte uppfyller Israels krav.

Enligt förslaget ska Hamas frige gisslan – kvinnor, äldre och personer i behov av sjukvård – i utbyte mot en sex veckor lång vapenvila och frigivning av ett mycket stort antal palestinska fångar. Israel hade krävt att 33 personer ur gisslan skulle släppas, men det är oklart hur många kvinnor och äldre som fortfarande är i livet, skriver The New York Times.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!