Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Misstanke om brott i AF 447-kraschen

Nyheter | 05/06/2009 18:16

En varning från flygplanstillverkaren Airbus kan vara en ny pusselbit.

En varning från flygplanstillverkaren Airbus kan vara en ny pusselbit i mysteriet kring AF447. Men fortfarande är det mesta oklart kring kraschen. En utredning om dråp har nu inletts.

Flygjätten Airbus, som tillverkat det försvunna Air France-flygplanet skickade på fredagen ut ett meddelande till alla piloter med påminnelser om hur de ska agera när flygplanets mätare visar olika hastigheter. Detta tycks bekräfta tidigare uppgifter från den franska haverikommissionen om att just detta kan ha skett under flygningen. Experter menar att det kunde tyda på att planet haft fel fart på väg in i en storm natten till måndagen.

Men annars är det mesta kring kraschen fortfarande höljt i dunkel. Från Frankrike kom på fredagen beskedet att en åklagare nu öppnat en brottsutredning om dråp i samband med kraschen. "Efter försvinnandet av Air France Airbus A330 mellan Rio Janeiro och Paris, så har Paris åklagarkammare inlett en rättslig utredning mot icke-namngivna personer", hette det i ett uttalande från åklagarkammaren.

Chefen för den brasilianska luftfartsmyndigheten, Ramon Cardoso, har erkänt att de vrakdelar som bärgats i havet nordost om landets kust troligen inte kom från planet utan från ett fartyg. Den vätska som upptäckts på havsytan var inte flygbränsle utan vanlig fartygsolja. Därmed öppnas återigen för spekulationer om att flygplanet kan ha exploderat i luften.

För femte dagen i rad finkammade fartyg på fredagen det tusen kilometer stora området i hopp om att hitta andra misstänkta vrakrester. Frankrike meddelade att man tänker skicka en atomubåt till platsen.

– Tiden håller på att gå ut för att hitta vrakdelarna innan de sprids ut eller sjunker till botten, sade den franske militärtalesmannen Christophe Prazuck till BBC.

I Rio de Janeiro samlades på fredagen hundratals människor i en minnesceremoni för de 228 passagerarna ombord på planet.

– De försvunna är här, i våra hjärtan och våra minnen, sade Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner vid ceremonin.

De anhöriga har underrättats om att det inte längre finns något hopp om att hitta några överlevande från planet.

Skrivet av: