Misstanke om brott i AF 447-kraschen

En varning från flygplanstillverkaren Airbus kan vara en ny pusselbit.


En varning från flygplanstillverkaren Airbus kan vara en ny pusselbit i mysteriet kring AF447. Men fortfarande är det mesta oklart kring kraschen. En utredning om dråp har nu inletts.

Flygjätten Airbus, som tillverkat det försvunna Air France-flygplanet skickade på fredagen ut ett meddelande till alla piloter med påminnelser om hur de ska agera när flygplanets mätare visar olika hastigheter. Detta tycks bekräfta tidigare uppgifter från den franska haverikommissionen om att just detta kan ha skett under flygningen. Experter menar att det kunde tyda på att planet haft fel fart på väg in i en storm natten till måndagen.

Men annars är det mesta kring kraschen fortfarande höljt i dunkel. Från Frankrike kom på fredagen beskedet att en åklagare nu öppnat en brottsutredning om dråp i samband med kraschen. "Efter försvinnandet av Air France Airbus A330 mellan Rio Janeiro och Paris, så har Paris åklagarkammare inlett en rättslig utredning mot icke-namngivna personer", hette det i ett uttalande från åklagarkammaren.

Chefen för den brasilianska luftfartsmyndigheten, Ramon Cardoso, har erkänt att de vrakdelar som bärgats i havet nordost om landets kust troligen inte kom från planet utan från ett fartyg. Den vätska som upptäckts på havsytan var inte flygbränsle utan vanlig fartygsolja. Därmed öppnas återigen för spekulationer om att flygplanet kan ha exploderat i luften.

För femte dagen i rad finkammade fartyg på fredagen det tusen kilometer stora området i hopp om att hitta andra misstänkta vrakrester. Frankrike meddelade att man tänker skicka en atomubåt till platsen.

– Tiden håller på att gå ut för att hitta vrakdelarna innan de sprids ut eller sjunker till botten, sade den franske militärtalesmannen Christophe Prazuck till BBC.

I Rio de Janeiro samlades på fredagen hundratals människor i en minnesceremoni för de 228 passagerarna ombord på planet.

– De försvunna är här, i våra hjärtan och våra minnen, sade Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner vid ceremonin.

De anhöriga har underrättats om att det inte längre finns något hopp om att hitta några överlevande från planet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.