Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Air France 447 sprängdes i luften

Nyheter | 03/06/2009 20:08

Vindar, inte blixtar, orsakade kraschen, enligt ny teori.

740 kilometer nordöst om staden Recife i Brasilien befinner sig just nu den brasilianska marinen och flera andra skepp. Här i Atlanten stöter de på vrakdelar från planet, som enligt de senaste teorierna troligen gick sönder i bitar högt upp i luften.

På två områden som ligger 60 kilometer ifrån varandra har samtliga vrakdelar hittats.

–Jag tror att planet stötte på extremt väder, med tropiska vindar som nådde så högt som 15 250 meter över marken. Men vad vi fortfarande inte kan svara på är hur detta oväder gjorde så att planet försvann? säger William R. Voss, president för flygsäkerhetsorganisationen, till Washington Post.

Amerikanska experter har fler teorier.

Turbulensen som kastade planet upp och ner kan ha orsakat ett extremt och snabbt tryckfall. Om planet träffades av en blixt kan ett fönster ha gått sönder. Turbulensen kan också ha orsakat motorstopp, eller att något av motorbladen bröts av och skar upp planets ytterhölje, skriver Washington Post.

Men utan den svarta lådan, som innehåller all information om vad som hänt, kommer det att vara just spekulationer, hypoteser, teorier och inte fakta som berättar vad som verkligen hände den ödesdigra natten ovanför Atlanten på måndagen svensk tid.

Skrivet av: