Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Air France struntade i problemen

Nyheter | 06/06/2009 16:47

Gjorde inget trots uppmaningar byta ut trasiga instrument - 228 dog i tragedin.

Trots att flygbolaget Air France uppmanades att byta ut trasiga instrument på det havererade Airbus-planet gjordes ingenting.

Slarvet hos flygbolaget kan vara en möjlig orsak till den enorma tragedin över Atlanten.

– Problem hade upptäckts och vi studerar dem, säger Paul-Louis Arslanian, chef för haveriutredningen till nyhetsbyrån Reuters.

228 personer befaras ha omkommit när Air France-planet försvann över Atlanten i närheten av Brasiliens kust i tisdags morse svensk tid.

Haveriutredningen pågår för fullt och under lördagseftermiddagen kom nya uppgifter som kan ge en förklaring till tragedin.

Enligt utredningen ska Air France ha struntat i att byta ut ett trasigt instrumet som angav fel hastighet.

Tillverkaren Airbus hade rekommenderat bolaget att byta ut instrumentetet på alla sina plan av modellen A330, men av någon anledning hade inte bytet gjorts.

– Vissa sensorer på A330-planen skulle bytas ut, men det betyder inte att planet är defekt om dessa delar inte byts ut, säger Paul-Louis Arslanian till Reuters. 2

Han mernar dock att man inte bör dra förhastade slutsatser av uppgifterna eftersom plan fortfarande kan flyga säkert trots att systemen är skadade.

– Problem hade upptäckts och vi studerar dem, säger Paul-Louis Arslanian, uppger Kvällsposten.

Skrivet av: