Birgitta Ohlsson i skottdrama i Libanon

"Det var obehagligt och en hotfull stämning."


Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot för folkpartiet, befinner sig just nu i Libanons huvudstad Beirut. Tillsammans med cirka 200 andra valobservatörer från EU och andra organisationer har hon bevakat landets parlamentsval.

För Nyheter24 berättar Birgitta Ohlsson att hon hamnade mitt i en korseld natten till i dag i norra Libanon där hon var med under rösträknandet.

Firade med skottlossning

–I går var jag i staden Zghorta, norra Libanon, som anses vara en av landets vapentätaste regioner. Redan på kvällen när vi räknade rösterna firade folk genom att skjuta med gevär och pistoler, säger Birgitta Ohlsson till Nyheter24.

När Ohlsson och hennes sällskap, ytterligare en valobservatör, en tolk och en chaufför, senare skulle bege sig till hotellet hamnade de mitt i en korseld.

Hamnade mitt i korselden

–Det var mycket militärer och stridsvagnar på gatorna. När valet var klart och det visade sig att Libanons västvänliga, Syrienkritiska koalition vann över Syrien-vänliga Hizbollah utbröt tung beskjutning på gatorna. Det var inte riktat mot oss men tyvärr hamnade vi mitt i det.

–Det var obehagligt och en hotfull stämning. Men chauffören kunde köra in på en sidogata där vi väntade i någon timme tills det hela lugnat ner sig, säger Ohlsson som samtidigt påpekar att det var ett mycket lyckat val.

– Det är första gången som både internationella och inhemska valobservatörer blivit formellt inbjudna och välkomna att vara en del av valet och se till så allt går rätt till.

Birgitta Ohlsson målar upp en bild av ett Libanon som står inför ett vägskäl. Och trots att den västvänliga koalitionen tog en seger var den knapp.

"Ska Libanon ta ett steg mot väst eller fundamentalism?"

–Det har varit en mycket känslomässig valkampanj från båda hållen. De västvänliga har till exempel satt upp affischer med en liten flicka med Libanons flagga hängandes ovanför sig och bredvid en beväpnad Hizbollahanhängare med texten: "vilket Libanon vill du ha?"

Samtidigt har Hizbollah också mycket anhängare bland stora delar av befolkningen så det var kanske inte så oväntat att stämningen piskades upp under gårdagen.

Och trots att Ohlsson poängterar att det kommit många utlandsboende libaneser, som fått flygbiljetter betalda av partier, och röstat så har det varit ett transparent och öppet val.

–Många har sett det här valet som avgörande. Ska Libanon ta ett steg mot väst eller fundamentalism?

– Så här i efterhand kan jag konstatera att Libanon tagit ett steg mot en stabilare demokrati, säger Birgitta Ohlsson till Nyheter24.

Valet hyllades av Obama

I morse skickade USA:s president Barack Obama ett meddelande om valet.

– Jag gratulerar folket i Libanon för att de höll ett fridfullt val i går. Det höga röstdeltagandet och kandidaterna - många av vilka som varit personligt drabbade av våldet som skakat Libanon - är starka tecken på att libaneserna önskar säkerhet och välstånd.

–Än en gång har folket i Libanon visat världen deras mod och tro på en stark demokratisk stat.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

1 timme sedan
Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB fortsätter sänka boräntor

1 timme sedan
SBAB fortsätter sänka sina korta boräntor – tremånadersräntan är nu under 5 procent. De korta räntorna har ju börjat sikta in sig på att Riksbanken snart kommer att sänka sin styrränta, säger Lars Lindmark på SBAB.