Tisdag 3 Aug
Stockholm

Hizbollah pekas ut för Haririmordet

Nya bevis visar att shiamuslimska specialstyrkor stod för bilbombsattentat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

FN-kommissionen som utreder mordet på Libanons premiärminister Rafiq al-Hariri misstänker nu att det var den libanesiska Hizbollahmilisen som låg bakom, uppger den tyska tidskriften Der Spiegel.

Nya bevis visar att den shiamuslimska milisens specialstyrkor planerade och genomförde bilbombsattentatet som dödade al-Hariri och ytterligare 22 personer i februari 2005, skriver tidningen på sin hemsida. Der Spiegel hänvisar till icke namngivna källor nära den av FN inrättade specialdomstolen som ska döma i målet.

En talesman för åklagaren ville inte kommentera uppgifterna. Inte heller Hizbollah i Beirut ville göra någon kommentar.

Motivet för mordet skulle enligt tidningen vara både politiskt och personligt. Hizbollahledaren Hassan Nasrallah sägs ha varit avundsjuk på al-Hariris popularitet.

Mobilnätverk

Enligt rapporten har en hemlig enhet inom Libanons säkerhetsstyrkor kunnat identifiera åtta mobiltelefoner som använts i området runt al-Hariri inför och under morddagen. Ett andra nätverk på ytterligare ett 20-tal mobiltelefoner ska ha haft nära kontakt med det första nätverket.

Utredarna fick träff när en misstänkt Hizbollahmedlem använde en av de "heta" telefonerna för att ringa till sin flickvän. Enheten som kom Hizbollah på spåret leddes av underrättelseexperten Wissam Eid, som mördades i en förort till Beirut i februari förra året. Der Spiegel skriver att Hizbollah tros ligga bakom mordet.

Friade generaler

Om uppgifterna stämmer innebär det en dramatisk vändning i utredningen som hittills har pekat ut Syrien i samarbete med grupper inom Libanons säkerhetstjänst som ansvarigt för mordet.

I april friade FN-domstol i Haag fyra prosyriska libanesiska generaler i brist på bevis. De hade suttit fängslade i nästan fyra år, misstänkta för delaktighet i mordet. Syrien har konsekvent nekat till all inblandning i mordet.

Avslöjandet i Der Spiegel kan få konsekvenser för valrörelsen i Libanon. I valet den 7 juli ställs den USA-stödda gruppering som har majoritet i det sittande parlamentet mot en allians ledd av Hizbollah som har Syriens och Irans stöd.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela