Bortrövade Thor hittad - i Guatemala

- 19/04/2009, 19:48 -

Men Mia Danielsson, mamman, får inte ta hem sin ettårige son till Sverige.

I fredags kom samtalet från USA. Mia Danielssons bortrövade son, 17 månader gamla Thor, hade hittats i Guatemala. Men när hon väl kommit fram till barnhemmet nere i Centralamerika fick hon inte hålla honom. I stället blev hon utsatt för ett cyniskt känslospel.

– Thor sattes på golvet och sedan skulle de se om han valde att komma till mig eller pappan, berättar Mia för Nyhetskanalen, samtidigt som hon förklarar att det inte var konstigt att han valde pappan, eftersom hon och sonen inte setts på så länge.

Thor kidnappades av sin amerikanske pappa på Alla hjärtans dag i år efter att en amerikansk domstol beslutat att ge Mia vårdnaden. Sedan dess har FBI, det amerikanska utrikesdepartementet, frivilligorganisationer och Interpol deltagit i jakten på pappan och sonen.

Efter mötet med Thor känner sig Mia hjälplös och knäkt.

– Jag har inte träffat Thor på så länge. Och så skickar de honom till ett barnhem i Guatemala. Det är som en dålig B-film, säger Mia till Aftonbladet och gråter när hon berättar att hon till slut bara låg på marken utanför och skrek.

Enligt Mia kan det dröja innan Thor kommer hem, framför allt sedan pappan accepterat att sonen kan sitta på ett barnhem tills myndigheterna i Guatemala löst frågan. Nu hoppas hon på hjälp från svenskt håll.

– Det är absolut deras ansvar också, säger Mia Danielsson till Nyhetskanalen.

Enligt Mias väninna Camilla dög inte de kopierade dokumenten som Mia tagit med sig, de var för slitna. "Hon behöver visa orginaldokumenten från den amerikanska domaren där det står att Mia har ensam vårdnad om Thor". Detta betyder att Mia får vänta, skriver Camilla på sin blogg.

Skrivet av: