Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Norrmän vill övervaka svenska studenter

Nyheter | 18/02/2009 18:16

Använd din egen dator i skolan och bli övervakad.

Tekniken som används i Norge ska nu försöka säljas in i svenska högskolor och kommuner. Elever som vill använda sina egna datorer vid examination måste låta skolledningen övervaka dom med ett specialskrivet övervakningsprogram, där man bara får använda program och funktioner som godkänts av skolan. Alternativt kan man låna en av skolans datorer som då inte har programmet installerat men har däremot bara ett visst antal program.

Enligt vd:n bakom programmet MAS, Terje Rønning löser MAS dilemmat med elever som fuskar med otillåtna program eller tjänster under prov.

– Traditionellt så måste eleverna använda skolans datorer vid examen. Då har de inte tillgång till sitt eget system och sina egna program. Då går arbetet långsammare och det blir svårare att få bra resultat, säger han.

Nu ska mjukvaran lanseras i Sverige är tanken. Diskussioner inleds snart med svenska kommuner och högskolor. Terje Rønning tror på ett brett genomslag:

– Jag tror det blir väldigt positivt. Det ställer mindre tekniska krav på skolans personal och eleverna får tillgång till allt de ska. Sedan är det såklart upp till skolorna eller kommunen att bestämma exakt vad som ska övervakas, säger han.

Programmet har inte fått stor uppmärksamhet i Norge. Terje Rønning vill poängtera att programmet endast ska användas vid examenstillfällen och att varje elev får välja att använda sin egen dator eller skolans utrustning, som är fri från spionprogram, skriver Computer Sweden.

– Vi ställer krav på att den som övervakas ska veta det och kunna se vad som har loggats. I skolvärlden ska det vara upp till varje elev, och det ska vara specifierat exakt vad som sker och under vilken period, säger han.

Skrivet av: