EU avvaktar med Israelavtal

EU-länderna avvaktar med tätare band med Israel.


Uteblivna svar om viljan till en lösning med palestinierna är en förklaring.

– Vi vill avvakta den politiska utvecklingen. Den israeliska regeringen har tagit steg tillbaka i och med att den inte velat tala om en tvåstatslösning, sade utrikesminister Carl Bildt efter ett samråd med EU-nämnden i riksdagen på fredagen.

På måndag, i samband med mötet för EU:s utrikesministrar i Luxemburg, har EU också ett möte med Israel, ett så kallat associeringsråd. Förra året lovade EU att intensifiera kontakterna med Israel, men löftena har inte översatts till handling. Och det lär, enligt Carl Bildt, inte bli något beslut om att göra det nu heller.

För många frågor är kvar att besvara för den israeliska regeringen, enligt utrikesministern, som inom några veckor ska ta över som ordförande för sina 26 EU-kollegor, när Sverige blir EU:s ordförande för ett halvår.

Bildt säger att EU anser att Israels regering först måste uttala sig för att den tänker arbeta för en fredslösning som bygger på en palestinsk stat vid sidan av den israeliska. EU är också kritiskt till landets bosättningspolitik, som innebär att judiska kolonisatörer upprättar bostäder och bygger ut bostadsområden på ockuperad palestinsk mark.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!