Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stöd till Abbas inför Obamamöte

Nyheter | 28/05/2009 11:07

Palestiniernas president Mahmud Abbas fick efterlängtat stöd.

Palestiniernas president Mahmud Abbas fick efterlängtat stöd av USA inför sitt möte med president Barack Obama på torsdagen. Israelerna undrar hur hård press Obama egentligen tänker sätta på dem.

Den hetaste frågan just nu är "naturlig tillväxt" i Israels bosättningar på den ockuperade Västbanken, alltså att nya bostäder byggs inom gränserna för redan etablerade kolonier.

Israel fortsätter oförtrutet att bygga, trots ständiga palestinska protester och en uppmaning att sluta i den internationella färdplanen för fred. USA, däremot, har tidigare uttalat sig allmänt mot bosättningar men inte satt ned foten.

Inga undantag

Det ändrades i torsdags, då utrikesminister Hillary Clinton gjorde klart att Obama vill sätta tvärstopp för bosättningsbyggandet - utan undantag för "naturlig tillväxt". Ett glädjande besked för president Abbas, som möter Obama för första gången i Washington på torsdagen.

Utspelet från Clinton kan ses som en hjälpande hand till Abbas, som behöver all hjälp han kan få. Hans mandat löpte ut för fyra månader sedan, hans Fatahrörelse är splittrad, han saknar makt över Gazaremsan, och många palestinier betraktar honom som en USA-lakej.

Abbas har sagt tvärt nej till fortsatta fredssamtal så länge expansionen av bosättningarna inte upphör. Att vika sig på den punkten vore ännu en förödmjukelse i hans redan betydande samling.

Israelisk huvudbry

För Israel ställer den nya tonen från Washington till huvudbry. Den nya högerregeringen under Benjamin Netanyahu har - liksom tidigare regeringar - lovat att inte anlägga nya bosättningar och att riva de tillståndslösa "utposter" bestående av husvagnar och baracker som dykt upp på Västbankens kullar de senaste åren. Plötsligt tycks det inte vara nog längre - om nu Obama verkligen tänker driva den linje som Clinton uttalade.

"Om Obama säger nej till bosättningar, men inte nämner naturlig tillväxt utan lämnar det till Clinton, betyder det att det finns manöverutrymme? Ingen vet ännu", skriver den israeliska högertidningen Jerusalem Post i en kommentar.

Mark Regev, israelisk regeringstalesman, viftade bort Clintons utspel på torsdagen. Han sade att bosättningarnas öde ska avgöras först i slutstatusförhandlingar och att "vardagslivet" måste få fortsätta tills dess.

Skrivet av: