Iran: Inget omval, säger Väktarrådet

Det mäktiga Väktarrådet i Iran säger nej till reformkrav. Valresultatet gäller.


Det mäktiga Väktarrådet i Iran säger nej till reformlägrets krav att ogiltigförklara hela valet, uppger en talesman för rådet till statlig teve enligt Reuters.

Tidigare under dagen uppgav dock rådet att det är redo att räkna om rösterna i omstridda valkretsar i presidentvalet, rapporterar statliga medier. Det framgår ännu inte hur många av rösterna som kan komma att räknas om. Enligt det officiella resultatet fick president Mahmoud Ahmadinejad nästan dubbelt så många röster som utmanaren Mir Hossein Mousavi.

En företrädare för Mousavi säger till Reuters att reformisterna vill att hela valet ska göras om, och att det inte räcker med omräkning av "några få valurnor".

Omräkningsbeskedet kommer efter tre dagar av våldsamma protester mot valresultatet, där sittande presidenten Ahmadinejad utropades som vinnare. Protesterna har spritt sig till fler städer i Iran och många har gripits, uppger vittnen och iranska medier enligt AFP.

Folk ska ha demonstrerat på hustak i storstäder som Mashhad, Isfahan och Shiraz, och bara i Shiraz ska 100 personer ha gripits.

I går deltog tiotusentals anhängare till reformkandidaten Mousavi i demonstrationerna, enligt vissa uppgifter uppåt två miljoner. Vid attacker mot en militärpostering i närheten av demonstrationen i Teheran dödades minst sju civila.

26 personer som betecknas som "hjärnor" bakom demonstrationerna i Teheran har gripits tidigare i dag, uppger Irans underrättelseminister Gholam Hossein Mohseni Ejeie, enligt nyhetsbyrån Fars. Utöver förre premiärministern Mohammad Ali Abtahi ska Said Hajjarian, rådgivare till expresidenten Mohammad Khatami, finnas bland de gripna.

Samtidigt förekommer obekräftade uppgifter om fler döda i oroligheterna i Teheran och andra delar av Iran.

Den brittiska tidningen The Guardian uppger att fem studenter på Teherans universitet "kan ha" dödats i söndags. Dessutom hänvisar tidningen till en iransk blogg som talar om sju döda under en demonstration i Shiraz i södra Iran, också det i söndags. The Guardian betonar att uppgifterna är obekräftade.

Ahmadinejad själv nämnde inte oroligheterna när han talade på toppmötet i Ryssland. I stället angrep han USA.

– Den internationella kapitalistordningen är på reträtt, sade han i Jekaterinburg.

– Det är helt uppenbart att imperiernas tid är förbi.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!