Khamenei: Vi ska utreda valet

Irans högste andlige ledare Ayatollah Ali Khamenei har beodrat en utredning.


Kravallerna i Iran har lett till att den högste andlige ledaren, Ayatolla Ali Khamenei, beodrat att alla eventuella misstankar om valfusk ska utredas. En statskontrollerad tevekanal meddelade Khameneis beslut under måndagen. Hur länge utredningen kommer att pågå finns det ännu inga uppgifter kring.

Det påstådda valfusket i det iranska presidentvalet har splittrat landet i två. Ena sidan stödjer den sittande presidenten Mahmoud Ahmadijenad medan den grönklädda massan står bakom oppositionsledaren Mir Hossein Moussavis krav på att valresultatet ska underkännas. Men att det ska ske är högst osannolikt. Det var just Khamenei som först godkände valresultatet och kallade utgången för "ett heligt mirakel". Kritiker menar att Khamenei beslut att utreda valfusket endast är ett spel för galleriorna för att på så sätt avfärda den hårda kritik han fått utstå de senaste dagarna, en kritik som bara för några dagar sedan hade varit omöjlig i Iran.

Samtidigt har Mousavi uppmanat sina anhängare att fortsätta demonstrationerna. Under måndagen har människor samlats utanför Teherans universitet som är samlingsplatsen för de unga och intellektuella som främst stödjer reformisten Mousavi. Demonstranterna har bland annat skanderat "död åt diktatorn".

Då nätuppkopplingen är avstängd delvis avstängd har utländska medier haft svårt att rapportera från de iranska storstäderna där missnöjes varit som störst. Iranierna själva har främst använt sig av sajter som Twitter och Facebook för att sprida information om vad som egentligen pågår i landet.

I andra delar av världen har iranier demonstrerat utanför den iranska ambassaden. Tyskland har kallat tillbaka sin ambassadör till Berlin för stunden. I Sverige samlades runt 50 exiliranier utanför riksdagen i Stockholm i går med kravet att den svenska regeringen ska uttala sig kring den iranska valfrågan. Under måndagen planeras en ny demonstration i Stockholm.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!