Iranska myndigheter räknar om rösterna

- 16/06/2009, 15:02 -

Väktarrådet träffar Mousavi och oppositionen för kompromiss.

TEHERAN. Iranska myndigheter går med på att räkna om rösterna från presidentvalet i helgen. Samtidigt fortsätter de tuffa demonstrationerna och oppositionskandidaten Mir Hossein Mousavi avvisar omräkningen. Han kräver i stället ett nyval.

Mousavi uppmanar också sina väljare att inte delta i en massprotest under tisdagen på samma gång som supportrar till presidentvinnaren Mahmoud Ahmadinejad "hotar med våld för att stoppa ett nyval".

Det mäktiga Väktarrådet brukar vara kompromissvilligt och har gått med på att röstern som lämnades i vallokaler under fredagen ska räknas om.

Rådet ska ha träffat de tre oppositionskandidaterna Mousavi, Mehdi Karrubi och Mohsen Rezaie för att höra vilka distrikt som borde räknas om, skriver CNN.com efter uppgifter från Islamic Republic News Agency.

Mousavi-sidan tror att en omräkning av rösterna bara ger en ytterligare chans för motståndare att manipulera valresultatet. Enligt en talesman ska Väktarrådet har beordrat att 53 miljoner valsedlar skulle tryckas inför valet, men att endast 39 miljoner användes. 14 miljoner saknades.

Väktarrådets oväntade invit är i linje med Ayatollah Ali Khameneis tidigare omsvängning om att resultatet borde utredas. Han dömde tidigare ut oppositionen och gratulerade Ahmadinejad till valsegern.

Skrivet av: