Nya demonstrationer planeras i Iran

Samtidigt sägs det att den förre presidenten Ali Akbar Hashemi Rafsanjani synts till i mullornas stad Qom.


Det påstådda valfusket i Iran kan stå Irans högsta andliga och politiska ledare ayatolla Ali Khamenei dyrt. Enligt flera vittnesmål har den förre presidenten Ali Akbar Hashemi Rafsanjani synts till i mullornas stad Qom. Rafsanjani, som sägs vara landets rikaste person, är fortfarande en mäktig bricka i spelet om Irans framtid. Samtidigt planeras nya massdemonstrationer till stöd för oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi.

Enligt flera källor i form av bloggar och utländska medier är Rafsanjani i Qom för att utvärdera chanserna att avsätta den korruptionanklagade Ali Khamenei från det Väktarråd som styr Iran. Khamenei ska enligt Iranexperter ha brutit mot grundlagen vid flertalet tillfällen under det nyligen avslutade presidentvalet.

Samtidigt pågår ett informationskrig i Iran som gör det svårt att skilja pålitliga och opålitliga källor. Den iranska regimen blockerar tillgången till iranska servrar samtidigt som man stängt av mobilnätet. Oppositionssidan kontrar med att hacka regimens hemsidor. Det iranska revolutionsgardet gjorde i dag ett uttalande där man anklagade USA och Kanada för att ha sponsrat internetsajter som uppmuntrar iranier att delta i upploppen som pågått sedan i lördags. Utländska medier har förbjudits från att vistas bland illegala demonstrationer. Men det förbudet verkar inte haft någon större effekt.

Under onsdagen rapporterades om att två reformister, chefsredaktören Saeed Laylaz och journalisten Hamid Reza Jalaipour gripits. Under natten har den religösa milisen, Basij, stormat flertalet universitet runt om i landet. Det ledde till att rektorn för universitetet i Shiraz avgick tillsammans med 120 föreläsare och professorer från Teherans universitet.

Enligt flera utländska medier gjordes tillslagen efter ett godkännande från Khamenei som nu försöker göra allt för att stoppa fler demonstrationer. Han ska dessutom ha bett oppositionsledarna att lugna sina anhängare sedan flera tusen Mousavianhängare drabbade samman med Mahmoud Ahmadinejads dito under natten.

Minst åtta personer har dödats under demonstrationerna som pågått sedan valresultatet meddelats i lördags. Men enligt BBC och flera andra källor dödades ytterligare sju studenter av Basijmilisen i måndags. Dessa ska ha i hemlighet begravts i närheten av Ayatolla Khomeinis grav.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!