Polischef dödad i nya Somaliastrider

- 17/06/2009, 15:53 -

Det rasande slaget om kontrollen över Mogadishu blossade upp på nytt.

Det rasande slaget om Somalias huvudstad Mogadishu blossade åter upp med full kraft på onsdagen.

I strider mellan militanta islamister och polisen dödades stadens polischef.

Krisen i Somalia får nu fruktansvärda konsekvenser för de redan överfyllda flyktinglägren.

Under ett dygns eldstrider har tiotalet människor dödats i olika delar av den av krigssargade staden. I gryningen på onsdagen anföll regeringstrogna styrkor de fästen som hålls av de islamistiska rebellerna i den södra delen Hodan.

Känd polischef

Det var en intensiv eldstrid när säkerhetsstyrkor anföll rebellerna på morgonen. Självklart fanns det dödsoffer, uppgav en polisman. En talesman sade att polischefen Ali Said Hassan och ytterligare tre poliser hade dödats. Polischefen hade gjort sig känd för att ofta strida med säkerhetsstyrkorna vid frontlinjen som moraliskt stöd.

Vittnen sade samtidigt att minst fem barn i tioårsåldern dödades när en granat slog ned på en balkong där de sökt skydd.

De våldsamma striderna om staden fick förnyad kraft i början av maj, när de islamistiska rebellrörelserna al-Shabab och Hizbul Islam åter utmanade den svaga regeringsmakten och presidenten Sharif Sheikh Ahmed.

– Det är de värsta striderna vi varit med om de senaste månaderna, säger Asha Moalim från Mogadishu.

Flyktingkris

Den senaste sex veckornas strider har dödat mer än 250 människor och enligt FN-organisationen Unicef tvingat ytterligare 122 000 att fly sina hem. Sammanlagt har omkring 1,3 miljoner somalier tagit sin tillflykt till flyktingläger det senaste året. Vi var fast inne i ett hus i Mogadishu i tio dagar.

– Det var omöjligt att ta sig ut, striderna pågick runt om oss hela tiden. På den elfte dagen tystnade vapnen tillfälligt och då flydde vi, berättar 56-åriga Fatima Mohamed Ali som anlänt till flyktinglägret Dadaab i grannlandet Kenya.

Lägret var byggt för 90 000 flyktingar. Fatima är nu en av 280 000 där. FN-organ säger att det är brist på vatten, mat och förnödenheter i lägren. Dessutom hotas flyktingläger inne i Somalia av attacker från rebellerna.

För en månad sedan blev lägret i staden Jowhar plundrat av milis.

– Unicef är djupt oroat av den nya vågen av aggression och fientliga handlingar mot hjälparbetare som också innebär livsfara för somaliska kvinnor och barn, säger Hannan Sulieman som är Unicefs chef i landet.

Skrivet av: