Somalias inrikesminister mördad

Somalias inrikesminister Omar Hashi Aden dödades i självmordsattack.


Somalias inrikesminister var en av många som dödades vid en självmordsattack i staden Baladwayne på torsdagen. Attacken med en bomb i en bil genomfördes vid det hotell där sällskapet befann sig.

Mordet bekräftades av Somalias president Sharif Sheikh Ahmed.

Inrikesministern Omar Hashi Aden, som också har det politiska ansvaret för Somalias säkerhet, flyttade till Baladwayne i början av månaden för att leda operationerna att återta centrala delar av landet som intagits av rebellgrupper. Han åtföljdes av tungt beväpnade säkerhetsstyrkor.

Vittnen talade om att skottlossning utbröt efter det att bomben hade exploderat och att hotellet stod i brand. Minst tio påstås ha dödats vid dådet.

Liknande dåd har tidigare utförts av den islamistiska rebellgruppen Shabab, som även hotat med att genomföra självmordsattacker mot högt uppsatta somalier.

Mordet på den högt uppsatte ministern inträffade dagen efter det att hårda strider rasat i huvudstaden Mogadishu, där tio personer dödades vid ett granatanfall mot en moské. I strider mellan säkerhetsstyrkor och rebellgrupper dödades bland annat stadens polischef.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!