Konservativa bryter sig loss i EU

- 22/06/2009, 16:35 -

Brittiska Tories har lyckats samla ihop ett utbrytargäng i EU-parlamentet.

Brittiska Tories har lyckats samla ihop tillräckligt många meningsfränder för att bilda en konservativ utbrytargrupp i EU-parlamentet.

Gruppen har ledamöter från åtta länder och är klart EU-skeptisk.

Brittiska Tories deklarerade redan före EU-valet att de ville lämna den konservativa gruppen EPP, EU-parlamentets största. Även polska Lag och rättvisa och tjeckiska ODS har signalerat att de vill tillhöra en mer EU-kritisk konservativ grupp.

Dessa tre bildar nu stommen i den nya partigruppen, som totalt får 55 platser och därmed ser ut att bli den femte största partigruppen i det nya EU-parlamentet.

Frågetecknet har varit om de skulle lyckas att samla minst 25 ledamöter från minst sju länder, vilket är ett krav.

Nu får de sällskap av en ledamot vardera från Belgien, Finland, Nederländerna, Ungern och Lettland.

Den brittiske konservative politikern William Hague säger till BBC att skilsmässan från EPP varit helt vänskaplig. Och utbrytningen betyder inte att det inte finns några kontakter kvar mellan de olika konservativa partierna.

– Vi kommer ofta att arbeta tillsammans, men vi har en annan uppfattning än dessa partier vad gäller omfattningen av europeisk integration, säger Hague.

Gruppens gemensamma nämnare är motståndet mot federalism och byråkrati i EU. Hague anser att den nya gruppen bidrar till ökad demokrati, men kritiker hävdar att de isolerar sig och riskerar minskat inflytande.

Skrivet av: