Ur askan i elden för Labour

Sämsta valet på 100 år och högerextrem succé kan innebära slutet för premiärminister Gordon Brown.


Sämsta valet på 100 år, två brittiska högerextremister i EU-parlamentet och en hotande partirevolt. EU-valet blev ur askan i elden för Storbritanniens premiärminister Gordon Brown och hans Labour-parti.

– En dyster natt, sade Labours vice partiordförande Harriet Harman till BBC.

Labour hamnade på 15,3 procent och på tredje plats efter De konservativa med 28,6 procent och EU-fientliga UKIP på 17,4.

Krav på avgång

Liknande tongångar men kryddade med krav på Browns avgång väntades när han under måndagen träffade partigruppen i underhuset. Där har kraven funnits länge. Nu kan man enligt bedömare börja tala om en formell revolt mot Browns ledarskap som sedan tillträdet i juni 2007 efter en kort smekmånad kantats av bekymmer, politiska tvister samt vikande opinion.

Hela förra veckan ägnades åt en regeringsombildning för att rädda vad som räddas kunde efter den gångna månadens politikerskandaler som drabbade Labour extra hårt.

Brittiska tidningar var, oavsett politisk färg, inte nådiga. "Ute för räkning", "Vid avgrundens rand" var några av rubrikerna.

Vanligtvis Labourvänliga Guardian medgav att det är nu eller aldrig för Brown. Oppositionsledaren David Cameron upprepade sitt krav på nyval.

– Ett allmänt val skulle bli en rejäl reningsprocess. Det skulle ge vårt land en nystart som det är i skriande behov av, sade Cameron på måndagen.

Islamfientlighet gick hem

Problemet är inte bara politiskt. Bråken, ministeravhoppen och skandalerna har skakat börserna och pressat pundet neråt.

– Vi behöver en helt ny politisk inriktning annars är Labour slut, sade John McDonnell, en av de Labourpolitiker som Brown skulle träffa under måndagen.

Att ultrahögerns parti British National Party (BNP) samtidigt vann inte bara ett utan två EU-mandat genom framgångar mot Labour i nordöstra England lär också svida. BNP stal väljare från Labour genom direkt främlingsfientliga utspel och attacker på EU. Partiledaren Nick Griffin, som själv valdes in i EU-parlamentet, skrädde inte orden.

– Detta är ett kristet land och islam är inte välkommet. Islam och kristendom, islam och demokrati samt islam och kvinnor går inte att kombinera, sade Griffin.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!