Norsk jakt på fildelare stoppas

Norska Datainspektionen vägrar sanktionera advokatbyrån Simensens kartläggning av fildelare.


Norska Datainspektionen, Datatilsynet, stoppar advokatfirman Simonsens fildelningsspaning och vägrar att förnya firmans licens. Simonsens tid som en central institution för att kartlägga den olovliga fildelningen verkar vara över. Därmed blir det fritt fram att fildela i Norge.

Under måndagen beslutade Datatilsynet att inte förlänga licensen.

2006 fick film- och musikindustrin i Norge en särskild licens för att övervaka de norska fildelarna. Simonsen har genom en speciell dator lokaliserat IP-adresser som tillhör de största fildelarna. Med polisassistans har personer senare kunnat identifieras när anonymiteten röjts. Den konstanta övervakningen har inneburit att Simonsen kunnat samla på sig mängder av bevis och fildelare har kunnat fällas.

Beslutet har skakat hela den norska underhållningsindustrin.

– Det betyder att rättighetsinnehavarna blir rättslösa. I praktiken har vi ingen möjlighet att fortsätta jaga fildelarna. Om vi inte får samla in bevis blir det svårt för domstolarna att sätta dit fildelare, säger Rune Ljostad, företrädare för musikindustrin på Simensen, till Aftenposten.

Precis som Antipiratbyråns metoder har fått ordentlig kritik har Simonsen anklagats för att missbruka sin licens.

– Simonsen får rätt att kringgå en central paragraf som ska tillvarata personskyddet. Simonsen är ett företag som tjänar pengar på att eftersöka personer, sa Torgeir Waterhouse, projektledare vid IKT-Norge, till nyhetsbyrån NTB, för ett tag sedan.

Ljostad känner inte till att polisen lyckats jaga fildelare utan Simonsens bistånd. Han tänker överklaga beslutet. Datatilsynet motiverar sitt beslut med att de norska politikerna inte tillräckligt har utrett frågan.

– Det viktiga för oss är att politikerna måste komma med lagförslag som garanterar rättssäkerhet för alla parter, säger Ove Skåra, informationsdirektör på Datatilsynet, till Dagbladet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!