Kokablad villkor för USA-relation

Bolivia: Erkänn våra kokatraditioner - annars ingen uppgörelse.


Om USA är villigt att erkänna den nya ställning kokabladet har i Bolivias grundlag så är La Paz villigt att normalisera förhållandet med Washington, säger Bolivias vice utrikesminister Hugo Fernandez.

Förhållandet mellan länderna har varit skakigt ända sedan president Evo Morales tillträdde för tre år sedan. Det blev ännu värre i fjol när de utvisade varandras ambassadörer samtidigt som USA:s narkotikapolis DEA sparkades ut ur Bolivia.

– Vi är beredda att återuppta och förändra våra förhållanden och vi har fått veta att Washingtons utrikesdepartement också är redo, sade Fernandez på tisdagen.

Han sade att en normalisering kräver Washingtons respekt för Bolivias traditioner.

Vår konstitution tillåter inget förakt för kokabladet och om inte USA kan godta det är det svårt att förstå hur vi kan nå en uppgörelse.

En UD-rapport i Washington pekade förra veckan ut Bolivia som ett område som inger oro eftersom landet envist odlar kokablad, råvaran till kokain, och för att det är centrum för pengatvätt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.