I dag är Europa bättre förberett för nödsituationer än innan Coronapandemin för fem år sedan. Men enligt Europakommissionen är Europa fortfarande exponerade för växande hälsohot och situationer där medicin ofta blir otillgängligt. Det visar ett utkast av EU:s strategi för medicinska motåtgärder, som Politico tagit del av.
Enligt utkastet uppmanar EU sina medlemsländer att förvara medicinsk utrustning på strategiskt utvalda platser, sammanställa listor med läkemedel som länder ska ha på lager samt stärka samarbetet mellan civila och militära myndigheter för att förbereda för nästa kris.
De medicinska motåtgärderna som EU vill se från länderna innefattar att bunkra vaccin, läkemedel, diagnostik och personlig skyddsutrustning som kan vara till hjälp vid allt från pandemier till mänskligt orsakade biosäkerhetshot eller konflikter.
”Med denna strategi strävar EU efter att stärka sin beredskap för nästa hälsokris, oavsett dess ursprung", skriver kommissionen, enligt Politico.
Vill säkerställa tillgången till medicin
EU:s mål är att säkerställa tillgången till medicinska motåtgärder i en nödsituation. För att kunna uppnå målet kommer kommissionen utveckla riktlinjer för just krisupphandling av vacciner, läkemedel och apparater under 2026.
Dessutom listar EU rekommendationer för att säkerställa både regional och nationell strategisk hamstring. Där kommer det föreslås en lista med medicinska motåtgärder som är lämpliga för hamstring för alla medlemsländer. Den listan kommer att vara färdigställd redan i slutet av 2025.
Önskar en öppen dialog mellan länderna
Ett nödpaket som ska kunna säkerställa snabba insatser vid en hälsokris kan komma att gömmas i varje land. Än är det oklart vad paketet kommer att innehålla, var de kommer att gömmas samt hur de ska anskaffas – det är detaljer som kommer diskuteras med medlemsländerna.
I utkastet skriver även Kommissionen att de har en önskan om att inleda en öppen dialog med de militära myndigheterna i alla medlemsländer under 2026. Detta för att kunna nyttja potentialen i ett civilt-militärt samarbete inom beredskap, något som ska säkerställa tillgång till läkemedel, utrustning och vacciner samt stödja upphandling och lagring inom EU.