Peter Sunde i möte med president Silva

Pirate Bay-grundaren träffade Brasiliens president Lula da Silva.


PORTO ALEGRE. I Sverige tänker inte ens en lumpen sakkunnig ta emot honom på justitiedepartementet. I Brasilien är det annorlunda - där kramar till och med president Lula da Silva om Pirate Bays medgrundare och presstalesman, Peter Sunde.

Sunde är för tillfället i Brasilien för att delta i International Free Software Forum, FISL10. På plats ska näringens höjdare och experter lyssna på honom om frihet på nätet.

–I Sverige kan jag inte ens få till ett möte med vårt justitiedepartement. I Brasilien hade jag i går ett samtal med president Lula. Han är en av de som driver på för att staten ska ersätta proprietär programvara med öppen programvara så mycket som möjligt, skriver Peter Sunde i ett blogginlägg.

– I Brasilien har det tidigare lagts lagförslag om att reglera Internet, men i går lovade presidenten i grund och botten att lagförslagen inte går igenom, fortsätter han.

Den brasilianske senatorn Eduardo Azeredo har sedan 2005 bildat opinion för lagförslag som ska försöka stoppa brott på nätet, och däribland åtgärder mot fildelning. Till skillnad från den europeiska synen är den brasilianska tanken att lagstiftningen inte bara ska fokusera på fildelning utan alla aktiviteter som kan betraktas som farliga, skriver TorrentFreak.

Till exempel kan den som kodar ett virus eller fildelar upphovsrättsskyddat material dömas till fängelse i upp till tre år. Lula positionerade sig tydligt emot lagstiftningen på konferensen:

– I vår regering så arbetar vi efter policyn att det är förbjudet att förbjuda. Jag ser de här lagförslagen som ett försök till censur. Internet måste fortsatt vara fritt. Friheten är källan till all kreativitet på nätet, sa Lula efter ett möte med Peter Sunde och IT-gurun Richard Stallman.

Peter Sunde, som själv är medlem i miljöpartiet, spekulerar dock i att han kanske kommer bli mottagen på justitiedepartementet vid ett rödgrönt maktskifte 2010.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!