De planerade "heligt krig" i USA

Med hjälp av raketkastare och maskingevär skulle de attackera armébasen.


Fem muslimer är anklagade för att ha planerat en attack mot Fort Dix armébas i New Jersey. I förhör har det framkommit att de ville starta ett ”heligt krig”. Med hjälp av raketkastare och maskingevär skulle de attackera armébasen, enligt BBC.

– Deras motiv var att försvara islam. Deras inspiration var al-Qaida och Usama bin Ladin. Deras syfte var att attackera USA, sa åklagaren William Fitzpatrick.

Åklagarna säger att de muslimska männen ville döda så många soldater som möjligt. För att genomföra våldshandlingen hade de samlat ihop ett smärre vapenförråd.

De amerikanska medborgarna Serdar Tatar, från Turkiet, Mohamad Ibrahim Shnewer, från Jordanien, och bröderna Dritan, Eljvir and Shain Duka, albaner från Jugoslavien arresterades för att skydda allmänheten. Efter ett långt spaning från FBI arresterades de i maj 2007. Männen anklagas för mordförsök och för att ha planerat att döda amerikanska soldater.

Bland bevismaterialet finns 90 inspelningar med ”jihad-planering” införskaffat av två FBI-informatörer under 16 månaders utredning. Samtidigt menar de anklagades försvarare att de inte fått en rättvis rättegång på grund av all publicitet.

En sjätte man, Agron Abdullahu, dömdes 2007 för att försett de andra anklagade med vapen och sitter nu av ett 20 månader långt straff.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tre till sjukhus efter gasexplosion

Stora problem hos Skatteverket – därför kan du inte deklarera

Sugen på att deklarera? Tyvärr får du vänta lite till.

Här är morgonens nyheter 19 mars

Här är morgonens nyheter i korthet.

Polisen i Lund rapporterar om inbrott

1 timme sedan
"Inbrott i gård, Hällestad", skriver polisen på sin hemsida.

E-handeln fortsätter att öka

1 timme sedan
E-handeln ökade omsättningen med 14 procent i januari till 11,4 miljarder kronor, jämfört med samma månad i fjol, enligt Svensk Handels E-handelsindikator.

Hässleholm: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka, Vinslöv", skriver polisen på sin hemsida.