Ännu en frontalkrock i norsk tunnel

I morgon börjar Havarikommisjonen i Norge att granska olyckan i en vägtunnel i går där fem män miste livet. I dag inträffade ännu en svår frontalkrock i en norsk vägtunnel.


Under tisdagen börjar Havarikommisjonen i Norge att granska olyckan i en vägtunnel där fem män miste livet.

På måndagen inträffade ännu en svår frontalkrock i en tunnel.

Fyra av de fem som dog i den allvarligaste olyckan, i Eiksundtunneln i söndags, var mellan 23 och 28 år, den femte i 50-årsåldern. Alla var från trakten.

Eiksundstunneln förbinder kommunerna Ulstein och Örsta i länet Möre og Romsdal på Vestlandet.

Det var en personbil och en varubil som kolliderade. Personbilen började brinna direkt.

–Personer kom till platsen och försökte hjälpa till, men de måste ge upp på grund av värmen, uppger polisens insatschef Trygve Ödegård för nyhetsbyrån NTB.

Svårt brända

All tillgänglig personal från brandkårer, polis och sjukvård i Örsta, Volda och Ulstein ryckte ut, men att rädda någon ur eldhavet var inte möjligt.

På grund av den kraftiga värmen och rökutvecklingen från branden tog det tid också innan räddningsmanskapet kunde hämta ut de förolyckade.

–De yngres bil blev helt utbränd och man behöver experthjälp för att identifiera alla. Vi kan inte slå fast att alla de omkomna dog på stället, men så som fordonen ser ut är det något man kan anta, sa länsman Oss Kulö.

Vilken hastighet bilarna höll är en av de faktorer man nu ska försöka utröna. Att döma av vittnesmål till tidningen Sunnmörsposten var det ingen som såg själva kraschen.

Lång och djup

Eiksundstunneln är toppmodern, med 68 nödstationer där telefoner slår larm så fort någon lyfter av luren. Den är en av Norges längsta tunnlar, drygt 7,7 kilometer, och dess lägsta punkt ligger hela 287 meter under havsytan.

Enligt NTB är det därmed den djupast borrade vägtunneln i världen. Länsmannen framhåller att tunneln i sig, trots den tragiska utgången av olyckan, fungerade som den skulle under så svåra omständigheter.

Enligt Aftenposten gjordes en säkerhetskontroll så sent som i förra veckan.

I Stongafjelltunneln på Asköy utanfor Bergen inträffade en annan frontalkrock måndag kväll. En kvinna i 70-årsåldern blev allvarligt skadad, medan två andra inblandade kom lindrigare undan.

Personbilarna ska ha krockat i 80 kilometer i timmen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!