Svarta lådan hittad i Komorkrasch

Olycksplanets "svarta lådor" med flyginformation har hittats efter kraschen.


Olycksplanets "svarta lådor" med flyginformation har hittats efter kraschen utanför Komorerna i tisdags, uppger franska myndigheter.

Fortfarande har inga fler överlevande hittats än 14-åriga Bakari Baya från Marseille.

Att de svarta lådorna från flight IY626 har hittats meddelades av den franske statssekreteraren Alain Joyandet på onsdagen. Franska fartyg och flygplan bistår i räddningsarbetet efter kraschen.

Olycksplanet, en Airbus A310 från Yemenia Air, hade avbrutit ett första landningsförsök och var i färd med ett andra när det av ännu okänd anledning störtade i havet vid ett-tiden på natten mot tisdagen, svensk tid. Ombord fanns 11 besättningsmän och 142 passagerare - däribland 66 fransmän samt personer från Kanada, Komorerna, Etiopien, Indonesien, Marocko, palestinska områdena, Filippinerna och Jemen.

Ensam överlevande

14-åriga Bakari Bayas skador betecknas som "inte oroande" enligt den lokala Röda kors-avdelningen i Komorerna.

– Hon är vid medvetande, hon talar med oss. . . men vi ställer inte för många frågor, för att inte trötta ut henne, berättade läkaren Ada Mansour.

Flickan hittades simmandes bland bråte och vrakspillror cirka två timmar efter olyckan.

– Vi försökte kasta en livboj till henne. Hon fick inte tag i den. Jag blev tvungen att hoppa i för att få upp henne. Hon skakade och skakade. Vi lade fyra filtar över henne och gav henne varmt sockrat vatten, sade den polisman som uppges ha räddat flickan till radiokanalen Europe 1.

Reste med mamma

Baya reste med sin mamma och steg på planet till Moroni på Komorerna på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris.

Till Sanaa i Jemen reste passagerarna med en av Yemenia Airs mer moderna Airbus A330-plan. Sedan fick de byta till det sedermera förolyckade, 19 år gamla A310-planet.

– Bland komorierna känner alla till hur det fungerar. Det finns två typer av flygplan: de som flyger till Europa mellan Paris och Sanaa som A330:an i natt. De motsvarar europeiska krav. Och så finns det de andra planen, de som flyger Sanaa-Djibouti-Moroni. Och de motsvarar inte kraven, sade Abdou Ahmed från en komorisk organisation i Frankrike till tidningen Journal de Dimanches webbsida.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!