Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

En överlevande hittad efter krasch

- 30/06/2009, 11:20 -

En överlevande har hittats efter flygkraschen i havet utanför Komorerna.

Spillror av det störtade jemenitiska planet hittades i morse i havet utanför Komorerna, meddelade en talesman för jemenitiskt flyg.

En överlevande har hittats efter flygkraschen, meddelade en anställd vid flygbolaget Yemenia Air.

Flera döda har även hittats efter katastrofen.

Ombord på planet, en Airbus A310-300 tillhörigt Yemenia Air, fanns enligt bolaget 142 passagerare och elva besättningsmedlemmar. Flygkällor uppgav att 66 av passagerarna var franska medborgare. I Paris inledde 26 franska medborgare flygningen och 40 till steg på i Marseille.

Planet störtade cirka tre kilometer från kusten då det var på väg att landa i Komorernas huvudstad Moroni efter en flygning från Jemens huvudstad Sanaa.

– Det jemenitiska flygplanet flög genom ett starkt oväder, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Innan landningen tappade trafikledartornet kontakten med planets besättning, uppgav Hadji Mmadi Ali vid Moronis flygplats.

– Vädret var ogynnsamt med starka vindar, tillade han.

Frankrikes transportminister Dominique Bussereau säger, enligt nyhetsbyrån AFP, att "flera fel" hade upptäckts på det jemenetiska flygplanet.

– Dessutom kan oväder också ha spelat en roll i kraschen, tillade han.

– De säger att planet gick in för landning, men drog sig ur och gjorde ett nytt försök som misslyckades, sa han till radiostationen Europe 1.

Planet inspekterades 2007 av DGAC, den franska transportmyndigheten.

– De noterade ett visst antal fel. Sedan dess har planet inte kommit tillbaka till Frankrike, sade transportminister Dominique Bussereau till tevekanalen I-tele.

Bolaget har inte satts på svarta listan men har blivit föremål för striktare övervakning hos oss, och det skulle höras inom kort av EU:s säkerhetskommission.

För bara en knapp månad sedan störtade en annan Airbus i havet. Den tillhörde Air France och hade 228 personer ombord. Ingen överlevde såvitt känt. Orsaken till olyckan är ännu inte känd, men det har spekulerats i möjligheten att mätinstrumenten för hastighet inte fungerade.

Komorerna består av tre små vulkaniska öar, Grande Comore, Anjouan och Moheli, i Mocambique-kanalen omkring 30 landmil nordväst om Madagaskar och ungefär lika långt från det östafrikanska fastlandet.

Skrivet av: